“Pablo Picasso-Θάνος Τσίγκος: Μια συνομιλία”: Έκθεση έργων & βράβευση

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε η έκθεση των έργων και η βράβευση των παιδιών που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση “Pablo Picasso-Θάνος Τσίγκος: Μια συνομιλία” που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατο του Pablo Picasso, τα παιδιά κλήθηκαν να μελετήσουν το έργο του μεγάλου ζωγράφου σε συνομιλία με το έργο ενός άλλου σημαντικού καλλιτέχνη της ίδιας περιόδου, του Ελευσίνιου Θάνου Τσίγκου. Οι δύο ζωγράφοι χρησιμοποιούσαν πολύ διαφορετικές τεχνοτροπίες, με τον Picasso να επιλέγει τον κυβισμό και τον Τσίγκο να ζωγραφίζει λουλούδια με τα δάχτυλά του ή τοποθετώντας το σωληνάριο της τέμπερας απευθείας στον καμβά.

Το ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ προσέφερε στα συμμετέχοντα σχολεία εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα, ώστε οι εκπαιδευτικοί να προσεγγίσουν το θέμα στην τάξη ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δύο ανοιχτά εργαστήρια στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, ένα στις 17/5, στο οποίο συμμετείχαν τα παιδιά της Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης και του Κέντρου Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες “Όλοι εμείς”, και ένα στις 24/5, στο οποίο συμμετείχαν τα παιδιά της Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση “Ευρυνόμη”. Στα εργαστήρια αυτά τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες και δημιούργησαν συνεργατικά έργα υπό την καθοδήγηση των εικαστικών τους.

Το όμορφο αυτό ταξίδι έκλεισε με την έκθεση όλων των έργων και τη βράβευση των μαθητών και των μαθητριών το απόγευμα της 29ης Μαΐου στην αυλή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελευσίνας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας, Παππάς Λεωνίδας, η Αντιπρόεδρος του φορέα, Κατερίνα Κριεκούκη, η Υπεύθυνη Πολιτιστικών δράσεων της Διεύθυνσης Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης, Ξανθίππη Φουλίδη, η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης, Γωγώ Σταματοπούλου, η Υπεύθυνη Εικαστικών της  Ευρυνόμης, Ανθή Κοντογιάννη, και η Πρόεδρος του “Όλοι εμείς”, Αφροδίτη Φαρμάκη.

Στη συνέχεια η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Αλεξάνδρα Τσίγκου, παρουσίασε τους δύο ομιλητές της εκδήλωσης, την κ. Μαρία Τσίγκου, δημιουργό του ντοκιμαντέρ για τον Θάνο Τσίγκο, το οποίο και προλόγισε πριν την προβολή του, και τον κ. Θεοδόση Μήλιο, Δρ. Ιστορίας Τέχνης, που πραγματοποίησε ομιλία για το έργο του Picasso.

Στη συνέχεια, δόθηκαν αναμνηστικά στους συνεργαζόμενους φορείς και έλαβε χώρα η βράβευση των παιδιών και των εκπαιδευτικών τους. Οι έπαινοι δόθηκαν από τον Δήμαρχο Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ, Λεωνίδα Παππά, την Αντιπρόεδρο του ΠΑΚΠΠΑ, Κατερίνα Κριεκούκη, καθώς επίσης και από τον βουλευτή Θανάση Μπούρα, τον υποψήφιο βουλευτή Ευάγγελο Λιάκο, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Ζωή Στραϊτούρη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Ελευσίνας, Γιάννη Γιαννίκο, που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης η Πρόεδρος της Β’/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ελευσίνας, Κατερίνα Τζιγκιτζέλα, και από το ΔΣ του ΠΑΚΠΠΑ οι εκπαιδευτικοί Εύη Άνθη και Θάλεια Καλλιαντά, που συνόδευαν και τα σχολεία τους.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παδιά που συμμετείχαν στη δράση και δημιούργησαν τόσο όμορφα έργα! Συγχαρητήρια επίσης και στους εκπαιδευτικούς τους, που τα καθοδήγησαν όλους αυτούς τους μήνες, ώστε να πετύχουν αυτά τα αποτελέσματα!

Τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση ήταν τα παρακάτω:

1ο ΔΣ Ελευσίνας

2ο ΔΣ Ελευσίνας

4o ΔΣ Ελευσίνας

7ο ΔΣ Ελευσίνας

8ο ΔΣ Ελευσίνας

11ο ΔΣ Ελευσίνας

1ο Γυμνάσιο Ελευσίνας

2ο Γυμνάσιο Ελευσίνας

3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας

4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας

Γυμνάσιο Μαγούλας

1ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας

ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας

ΕΝΕΕΓΥΛ Ελευσίνας

Στη δράση συμμετείχαν επίσης τα παιδιά του “Όλοι εμείς” και της “Ευρυνόμης”.

Ως ΠΑΚΠΠΑ, ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τις κυρίες Τσίγκου και Σταματοπούλου από τη Δ/νση Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης και την κ. Φουλίδη από τη Δ/νση Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τους Αναπληρωτές Διευθυντές των δύο Διεθύνσεων, την κ. Χρονοπούλου Σοφία και τον κ. Καλαϊτζόγλου Ευάγγελο. Φυσικά, ευχαριστούμε τους δύο ομιλητές, την κ. Μαρία Τσίγκου και τον κ. Θεοδόση Μήλιο, που βοήθησαν να κατανοήσουν και οι γονείς το έργο των δύο καλλιτεχνών που μελετούσαν τα παιδιά το τελευταίο διάστημα. Ευχαριστούμε ακόμη όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που αγκάλιασε τη δράση και δεσμευόμαστε για περισσότερες τέτοιες συνεργασίες!

Related Posts