Παρουσίαση του έργου ψηφιακής τεκμηρίωσης & ανάδειξης της Δημοτικής Συλλογής Έργων Τέχνης

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε το έργο ψηφιακής τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης και ανάδειξης της Δημοτικής Συλλογής Έργων Τέχνης και του Φωτογραφικού Αρχείου του Δήμου Ελευσίνας από την υπεύθυνη του project μουσειολόγο Βίλλυ Τσιουμπανούδη.

Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ που ξεκίνησε με επιδότηση της τάξεως των 25.000 ευρώ που πέτυχε να λάβει ο φορέας το 2021 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και τη μεθοδική της διαχείριση και έχοντας σαν ξεκίνημα το έργο αρχειοθέτησης και έκδοσης της Δημοτικής Συλλογής σε έντυπο κατάλογο, που είχε προηγηθεί το 2017, αλλά και με αφορμή τις προκλήσεις που έθετε εκείνη την περίοδο η πανδημία, δόθηκε έμφαση στη χρήση των ψηφιακών μέσων για την ανάδειξη και τεκμηρίωση του υλικού.

Ο φορέας προμηθεύτηκε το πρόγραμμα τεκμηρίωσης μουσειακών αντικειμένων MuseumPlus, το οποίο χρησιμοποιούν στην καθημερινή λειτουργία τους τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας, και σε αυτό μηχανογραφήθηκαν όλα τα στοιχεία που διετίθεντο για τα έργα τέχνης της συλλογής, αλλά και για ολόκληρο το φωτογραφικό αρχείο, που για πρώτη φορά ψηφιοποιήθηκε στο σύνολό του και αρχειοθετήθηκε με αριθμούς μητρώου.

Στη συνέχεια, ψηφιοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των έργων, τόσο σε αρχεία .jpeg, όσο και σε .tiff. Έτσι, ο φορέας διαθέτει πλέον τα έργα σε μορφή ιδανική τόσο για διαμοιρασμό στο διαδίκτυο, όσο και για γραφιστική επεξεργασία και μεγάλες εκτυπώσεις.

Τέλος, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα της συλλογής, η οποία συνδέεται με το πρόγραμμα τεκμηρίωσης μέσω της εφαρμογής e-MuseumPlus. Πλέον η συλλογή, που βρίσκεται σε κατάσταση αποθήκευσης, είναι διαθέσιμη στο κοινό ηλεκτρονικά σχεδόν στο σύνολό της. Μάλιστα, η ιστοσελίδα διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα μηχανή αναζήτησης, που επιτρέπει στο κοινό να ψάξει τα έργα ανά τίτλο, καλλιτέχνη, χρονολογία, κατηγορία, τεχνική και θέμα. Η λειτουργία αυτή ενσωματώθηκε με γνώμονα τις ανάγκες των ερευνητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιπλέον, πολλά έργα συνοδεύονται από βιβλιογραφία διαθέσιμη στην Αισχύλειο Βιβλιοθήκη και επιπλέον εποπτικό υλικό.

Το έργο στο σύνολό του αποτελεί μια βάση για τον Δήμο, ώστε να διαθέτει στο εξής ένα εργαλείο διαχείρισης του πολιτιστικού του υλικού. Η πλατφόρμα τεκμηρίωσης και η ιστοσελίδα μπορούν διαρκώς να ανανεώνονται και να εμπλουτίζονται, εξυπηρετώντας παράλληλα την έρευνα και τις ανάγκες του κοινού.

 
ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Related Posts