3 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Το ποδήλατο αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταφορικό μέσο. Ο αριθμός των ποδηλάτων του πλανήτη στις μέρες μας υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ποδηλάτου αποτελεί η δυνατότητα του να ανταποκρίνεται σε αρκετά διαφορετικές απαιτήσεις, όπως είναι η μετακίνηση, η άθληση και η ψυχαγωγία.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονολογία στην οποία να αποδίδεται η εφεύρεση του ποδηλάτου, επομένως ούτε συγκεκριμένος εφευρέτης αυτού.

Ωστόσο, έχει καταγραφεί ένα ποικίλο φάσμα οχημάτων που εκμεταλλεύονταν μόνο τη μυϊκή δύναμη του αναβάτη τους.

Μία από τις κατασκευές αυτές, που από πολλούς θεωρείται ο πρόγονος του ποδηλάτου, ήταν η ‘draisienne’ (ντρεζίνα)  (φωτό 1) κατασκευάστηκε από τον Γερμανό βαρόνο Καρλ Φον Ντράις, το 1817. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ξύλο, η οποία μη διαθέτοντας πετάλια, ο αναβάτης την έθετε σε κίνηση σπρώχνοντας με τα πόδια του προς τα πίσω. Η κατασκευή του Φον Ντράις έγινε γνωστή και ως hobby-horse, αντανακλώντας την πεποίθηση των οπαδών της ότι θα αντικαθιστούσε το βασικό μεταφορικό μέσο του 19ου αιώνα, το άλογο.

Με  το πέρασμα των χρόνων μια σειρά από ενδιαφέρουσες ιδέες και εφευρέσεις εφαρμόζονται στο ποδήλατο, βελτιώνοντας το συνεχώς.

Στις μέρες μας κυκλοφορούν πλέον τα ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία   κερδίζουν συνεχώς ολοένα και περισσότερο έδαφος στην προτίμηση του κόσμου.

Όσο για τα ποδήλατα του μέλλοντος, αυτά σίγουρα θα μας καταπλήξουν, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ποδήλατο Cyclotron (φωτό 2), κατασκευασμένο από μια αμερικάνικη εταιρεία, παίρνοντας έτσι μια μικρή ‘γεύση’ για το τι θα δούμε στο εγγύς μέλλον.

 

φώτο1.

φώτο2.

 

Πηγή: Βικιπαιδεία

Related Posts