«ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΠΟ ΜΝΗΜΕΣ» της Κατερίνας Κολιοφώτη

”Χάζευε με τις ώρες τους τρυποφράκτες! Να βουτούν στα χαμόκλαδα και να εξαφανίζονται ξαφνικά σε σχισμές αόρατες στο μάτι .Άφαντους για λίγο και μετά πάλι να τους βλέπει πάνω της να της τριγυρίζουν το κεφάλι προσφέροντας της σαν στέμμα στο κουρεμένο της κεφάλι ένα πούπουλο ή ενίοτε μια ξεγυρισμένη «κουτσουλιά»! Η χαρά τους δε μεγάλωνε, όταν οι γειτόνισσες τους οι σουσουράδες έρχονταν για επίσκεψη. Τι κουβεντολόι κι αυτό! Μα τι αλήθεια μπορεί να μοιράζονταν κουβεντιάζοντας τα πουλιά; Τι είχαν να πουν”;

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΟΥΜΕΝΑ

-ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΛΙΟΦΩΤΗ

 

«ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΠΟ ΜΝΗΜΕΣ»  της Κατερίνας Κολιοφώτη

εκδόσεις Έλευσις & Υδράνη

γράφει η ίδια η Κατερίνα:

«Στο βιβλίο αυτό, αγκαλιάζονται μνήμες  με φαντασία και συναισθήματα, με μικρά πραγματικά βιώματα που έζησα ως παιδί στην πατρίδα μου το Βουβοπόταμο, στην πεδιάδα του Φαναριού του Ν. Πρεβέζης. Είναι τα ζωντανά τα παραμύθια της ζωής μου και είμαι τυχερή να ζω και να ξαναζώ σήμερα μέσα απ αυτά στο χρώμα τους και στην αλήθεια τους! H ζωή μου χάρισε το τάλαντο να παιδαγωγώ τα πολύ μικρά παιδιά και μέσα από αυτά, κράτησα όλες τις μνήμες της παιδικής μου ηλικίας που είχαν να κάνουν με τις αισθήσεις»

H θεματολογία των μικρών αυτοτελών ιστοριών του βιβλίου, είναι εμπνευσμένες από την γέννηση ενός παιδιού τη  μέση της δεκαετίας του 1960 ως την ενηλικίωση του στις αρχές της δεκαετίας του 1980.Ο  τρόπος που δίνονται τα βιώματα  και η συνύπαρξη  της πραγματικότητας με την φαντασία, το γεγονός ότι σχεδόν βρισκόμαστε 50 χρόνια μετά, αποτελεί από μόνο του μία καταγραφή μνημών, ηθών, εθίμων συνηθειών, εργασιών, κοινωνικών γεγονότων από την καθημερινή ζωή  ενός απλού ανθρώπου της υπαίθρου που την  κουβάλησε μαζί του ως σήμερα και την καταθέτει στη νέα γενιά ως μία μικρή πράξη αγάπης στο παιδί και την ανάγκη του για ελευθερία έκφρασης  στην εκπαίδευση του, στη φύση και  στη γενέθλια Γη. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε  από το εκδοτικό τμήμα του καλλιτεχνικού σωματείου ’ΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΙ ΥΔΡΑΝΗ’, με κάθε σεβασμό στην ιδιαιτερότητα που είχε στα κείμενα, με κάθε σεβασμό και τιμή στις μνήμες μου, με την φροντίδα και  επιμέλεια του Προέδρου Γ. Ποταμίτη. Η Β έκδοση του «ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΝΗΜΕΣ» έγινε με τη χορηγία Του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ του Δ. Ελευσίνας προκειμένου να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την σχεδίαση και πραγματοποίηση διαθεματικών βιωματικών  δραστηριοτήτων που αναδύονται μέσα από τα  θεματικά κεφάλαια – προσεγγίσεις  και αναφορές του, που αφορούν τον λαϊκό πολιτισμό, στο γραφείο οργάνωσης προγραμμάτων των παιδικών σταθμών του τμήματος προσχολικής αγωγής.

Related Posts