Δελτίο τύπου παράστασης Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας “Μικρασία – Η ανάμνηση της, όπως μας την παρέδωσαν οι γυναίκες που επέζησαν από τον ξεριζωμό της ανατολής το 1922”

Την Κυριακή  5/6/2016 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ο Σύλλογος  Μικρασιατών Ελευσίνας , παρουσίασε την 2η κατά σειρά θεατρική παράσταση    του  <<μήνα Λαογραφίας >> ,  με θέμα  << Μικρασία – Η ανάμνηση της, όπως μας την παρέδωσαν οι γυναίκες που επέζησαν από τον ξεριζωμό της ανατολής το 1922», βασισμένη στην παράσταση «Mikrasia» του Λεωνίδα Παπαδόπουλου .

Εξαιρετική παράσταση  πιστή στο θέμα του μήνα Λαογραφίας ‘’Γυναίκα στην παράδοση’’, μεταφέρει μηνύματα, φωτίζει μνήμες και αλήθειες που συνθέτουν τη ζωή της Μικρασιάτισας γυναίκας στους πολλαπλούς ρόλους, της  συζύγου, μάνας, χήρας, γιαγιάς, . Παράλληλα ανέδειξε τις πληγές του πολέμου ,την ιστορία της προσφυγιάς και τα σημάδια που αφήνει στη ζωή της γυναίκας.

Υπέροχες θεατρικές  ερμηνείες με την διδασκαλία του σκηνοθέτη Θοδωρή Ευστρατιάδη . Τραγούδια ζεστά  από  τη χορωδία και σόλο από   τρεις ερμηνεύτριες  που μας συγκίνησαν, με υπεύθυνο χορωδίας τον κ. Τσακίρογλου  και  δάσκαλο   τον κ. Σύριο , με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας με ζωντανή μουσική.  Χοροί από την χορευτική ομάδα του συλλόγου , με την διδασκαλία της καθηγήτριας χορού  κ. Μαρίας Βαλαβάνη . Για μια ακόμη φορά τα μέλη του συλλόγου  απέδειξαν ότι τα καταφέρνουν και στο θέατρο, τηρώντας τις μνήμες της παράδοσης.

  Η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κα Μαρία Βασιλείου    ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τον Σύλλογο Μικρασιατών , για την συμμετοχή και συνεργασία τους. Αναφέρθηκε στο θέμα  του «Μήνα Λαογραφίας» που τιμά  την Γυναίκα στην Λαϊκή Παράδοση, που μέσα στο εκάστοτε   δομημένο κοινωνικό  σύστημα  αξιών, ηθών και εθίμων , αποτελούσε πάντα και   αποτελεί τον σταθερό, αέναιο  και αλύγιστο άξονα του πολιτισμού μας.  Επίσης μίλησε για την Μικρασιάτισα γυναίκα που   έφερε μαζί της στο Συνοικισμό την ιστορία της, τον πολιτισμό, τις αξίες της, την αρχοντιά της ,τη λάμψη της και το σπόρο που φύτεψε στη νέα της γη, αυτής  της Ελευσίνας και της  μητέρας Ελλάδας. Για την προσφορά της στην ιστορική αναγέννηση της πόλης μας  και της χώρας, στον πολιτισμό, στις τέχνες, στα γράμματα και στην εργασία. Άθλο που είχε ως έπαθλο τη σταδιακή της αναγνώριση από όλους.

Παρευρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση ο  Δήμαρχος   κ. Γ. Τσουκαλάς , ο ανιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Βασιλείου , ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Β. Αγριμάκης οι αντιδήμαρχοι κ. Δέσποινα Οικονόμου –  – κ. Παναγιώτης Λινάρδος   , ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γαβριήλ Καμπάνης , ο πρόεδρος Σ.Δ.Κ. κ. Χρήστος Δεδεηλίας , ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γρ. Κοροπούλης , πρόεδροι των εθνικοτοπικών συλλόγων, και πλήθος  δημοτών.

Συγχαίρουμε τους συντελεστές της παράστασης, το σύλλογο και τη πρόεδρο κ. Γεωργία Γιατζόγλου.

Το Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ Π.Α.Κ.Π.Π.Α. του Δήμου Ελευσίνας   στηρίζει όλες τις προσπάθειες των συλλόγων για το μήνα Λαογραφίας,    που  εμπλουτίζουν  την πολιτιστική δραστηριότητα της πόλη μας και στηρίζουν την υποψηφιότητα της  για Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης το 2021.

Η πρόεδρος του Ν.ΠΔ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.

Μαρία Βασιλείου

Related Posts