23 Απριλίου – Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

Βιβλίο

Σε πόσους μαγικούς και ονειρεμένους κόσμους μας ταξιδεύει…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, στις 23 Απριλίου, η Αισχύλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη τιμά τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη!

Η ιστορία του βιβλίου ξεκινάει από την αρχαιότητα. Το πρώτο δείγμα γραφής και δεν ήταν άλλο από τις πήλινες πλάκες. Σε αυτές βρέθηκαν τα αρχαιότερα γραπτά κείμενα, κυρίως στην περιοχή της Μεσοποταμίας σε σφηνοειδή γραφή. Οι περισσότερες αφορούσαν εμπορικές συναλλαγές, δικαστικές αποφάσεις και άλλα καθημερινά θέματα. Μια τέτοια πινακίδα εμφανίζεται στη Μινωική Κρήτη και δεν είναι άλλη από τον Δίσκο της Φαιστού, πού χρονολογείται πιθανώς τον 17ο αιώνα π.Χ..

Τις πήλινες πλάκες τις διαδέχθηκε ο πάπυρος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους. Ο πάπυρος είναι φτιαγμένος από ένα φυτό που φυτρώνει στις όχθες του Νείλου. Οι πάπυροι είχαν μορφή ρολού με μήκος 40 μέτρα ή και περισσότερο. Τα γραπτά διάσημων αρχαίων συγγραφέων γράφονταν σε ρολά από πάπυρο και αντιγράφονταν από επαγγελματίες αντιγραφείς. Ο πάπυρος, όμως, είχε προβλήματα αντοχής στο χρόνο και την υγρασία και δεν φύτρωνε σε άλλα μέρη του κόσμου για να τον χρησιμοποιούν παντού, ενώ ήταν και πολύ ακριβός.

Από τον 2ο αι. π.Χ. αντικαταστάθηκε σταδιακά από την περμανηνή, ένα είδος γραφικής ύλης, που παράγεται μέσω της επεξεργασίας του στομαχιού της κατσίκας και άλλων ζώων. Όπως λέει και το όνομά της, η περγαμηνή ανακαλύφθηκε στην Πέργαμο και ήταν το δημοφιλέστερο είδος καταγραφής κατά τον Μεσαίωνα, έως ότου αντικαταστάθηκε από το χαρτί.

Λέγεται ότι το χαρτί εφευρέθηκε στην Κίνα περί το 105 π.Χ. από τον αξιωματούχο Τσάι Λουν. Η τέχνη του χαρτιού ήταν άγνωστη για τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι τα μέσα του 8ου αιώνα. Την εποχή εκείνη όμως, 2 Κινέζοι χαρτοποιοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι και έτσι το μεγάλο μυστικό διέρρευσε. Αμέσως ιδρύθηκε η πρώτη αραβική χαρτοποιία στη Σαμαρκάνδη.

Η ανακάλυψη της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο εκτίναξε στα ύψη την παραγωγή βιβλίων. Το πρώτο χρονολογημένο έντυπο με χρήση κινητών στοιχείων τυπώθηκε στο Μάιντς της Γερμανίας το 1454. Το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο που τυπώθηκε με αυτό τον τρόπο στην Ευρώπη, θεωρείται πως είναι η Βίβλος, το 1455.Η τυπογραφία επέτρεψε την μαζική παραγωγή βιβλίων και βοήθησε στη μείωση του αναλφαβητισμού.

Σήμερα, έχουν μπει στη ζωή μας τα e-books. Πρόκειται για βιβλία σε ψηφιακή μορφή, που μπορεί κανείς να διαβάσει με συσκευές ανάγνωσης, όπως τα tablet. Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με ήχο, εικόνα, συνδέσμους καθώς και μέσα που επιτρέπουν τη δημιουργία σελιδοδεικτών, σημειώσεων και υπογραμμίσεων.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα audiobooks, τα ηχητικά βιβλία, τα οποία έχουν δημιουργηθεί για άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και για όσους αγαπούν τις ιστορίες, όχι όμως και το διάβασμα!

Βιβλία σκαλισμένα στην πέτρα, βιβλία σε παπύρους, βιβλία σε χαρτί, χειρόγραφα ή τυπωμένα, βιβλία φυσικά ή ηλεκτρονικά, βιβλία που τα διαβάζεις ή βιβλία που τα ακούς: Σήμερα, όλα τα βιβλία γιορτάζουν!

Related Posts