29 Μαΐου 1453. ” Η Πόλις εάλω ” .

Στις 28 Μαΐου έγινε μεγάλη ακολουθία στην Αγία Σοφία, η τελευταία χριστιανική ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία. Οι Βυζαντινοί  γι’ άλλη μια φορά εναπόθεσαν τις ελπίδες του στο Θεό.

«Οι  Τούρκοι υποστηρίζονται από όπλα, ιππικό, πυροβολικό και την αριθμητική τους υπεροχή, εμείς όμως στηριζόμεθα πρώτα στον Θεό και Σωτήρα μας…»  ήταν τα λόγια που απεύθυνε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στον λαό του μετά το πέρας της λειτουργίας.

Στις 29 Μαΐου ο Μωάμεθ εκπλήρωσε την απειλή του. Εκδηλώθηκε γενική τουρκική επίθεση, από τρείς πλευρές. Οι πρώτες αποκρούστηκαν .

Μετά τις πρώτες επιθέσεις των Οθωμανών, τα τείχη είχαν γεμίσει πτώματα. Η αντίσταση των αποδυναμωμένων Βυζαντινών, αν και ηρωική, δεν κράτησε πολύ. Πολύ σύντομα, η Κερκόπορτα έπεσε και χιλιάδες Οθωμανοί  ‘’χύμηξαν’’ στην  Πόλη.

Από τη μεριά του λιμανιού λέγεται ότι ακούστηκε η εξής φράση: «Εάλω το φρούριον και τα στρατηγεία και την σημαία άνωθεν εν τοις πύργοις έστησαν» ( οι Τούρκοι).

Η είδηση γονάτισε τους Βυζαντινούς και ενθάρρυνε τους πολιορκητές να συνεχίσουν πιο δυναμικά.

Όταν η Πόλη αλώθηκε ο Μωάμεθ  τήρησε την υποσχεσή του για τριήμερη λεηλασία. Τότε, οι στρατιώτες του αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι.

Σε όλη την πόλη ακούγονταν θρήνοι και κραυγές. Γίνονταν βιασμοί, σφαγές και κάθε λογής βαρβαρότητα .

Οι Ιεροί χώροι βεβηλώθηκαν στο σύνολο τους, τα σπίτια κάηκαν, οι περιουσίες καταπατήθηκαν.

Η Κωνσταντινούπολη δεν θα γινόταν ποτέ ξανά το ενδοξότερο χριστιανικό κέντρο της Δύσης που ήταν κάποτε.

Related Posts