23 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Η Αισχύλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη αφιερώνει όλη την εβδομάδα στο βιβλίο.

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο σπουδαίους δημιουργούς της Παγκόσμιας λογοτεχνίας τον άγγλο δραματουργό Γουίλιαμ Σαίξπηρ και τον ισπανό συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες που έφυγαν από τη ζωή στις 23 Απριλίου 1616.

 

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός και θεατρικός επιχειρηματίας. Υπήρξε ο κορυφαίος δραματουργός στα νεώτερα χρόνια και ίσως θα μπορούσε κανείς να τον βάλει δίπλα στους μεγάλους αρχαίους Έλληνες τραγικούς ποιητές. Γεννήθηκε στο Στράτφορντ-απόν- Έιβον, σε άγνωστη ημερομηνία. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια και είχε μια πλούσια ζωή. Απέκτησε 3 παιδιά στο γάμο του και το 1585 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στους θεατρικούς κύκλους. Το 1613 επέστρεψε οριστικά στο Στράτφορντ ως το θάνατο του. Στον τάφο του τοποθετήθηκε ένα επίγραμμα, πιθανώς σύνθεση του ιδίου, χωρίς να αναφέρεται το όνομα του: <<Καλέ μου φίλε, για χάρη του Ιησού απόφυγε να ανασκάψεις την τέφρα που βρίσκεται εδώ μέσα. Ευλογημένος ας είναι ο άνθρωπος που λυπάται αυτές τις ταφόπλακες και καταραμένος ας είναι αυτός που θα μετακινήσει τα οστά μου>>

Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του: Άμλετ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Όνειρο Θερινής Νυκτός, Οθέλλος, Βασιλιάς Ληρ και πολλά άλλα.

 

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη, γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου το 1547 στην πόλη Αλκαλά δε Ενάρες της Μαδρίτης και έζησε μια περιπετειώδη και πολυτάραχη ζωή. 23 ετών κατατάχθηκε στο στρατό και συμμετείχε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αιχμαλωτίστηκε από κουρσάρους, όπου το 1580 απελευθερώθηκε με καταβολή λύτρων. Το 1605 εξέδωσε τον 1ο τόμο από το έργο που τον έκανε <<Αθάνατο>>, τον ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ. Το 1615, με την κυκλοφορία του 2ου τόμου, το έργο αυτό έκανε τεράστια επιτυχία. Πέρασε πολλά δεινά, όπως οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα. Όμως, ο Κόμης Λέμος,Αντιβασιλιάς της  Νεάπολης τον βοήθησε με τα οικονομικά του ζητήματα και έπειτα ασχολήθηκε απερίσπαστα με τη συγγραφή. Το 1613 εξέδωσε το έργο του <<Υποδειγματικά Μυθιστορήματα>>, το οποίο και αφιέρωσε στον σωτήρα του, όπως άλλωστε και το 2ο μέρος του Δον Κιχώτη.

Ορισμένα γνωστά του έργα: Δον Κιχώτης, Υποδειγματικές Νουβέλες.

Related Posts