23 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Εβδομαδιαίο αφιέρωμα της Αισχυλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Η Αισχύλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου ξεκινάει ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα.

Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στα έργα του μεγάλου μας τραγικού ποιητή Αισχύλου, το όνομα του οποίου φέρει η βιβλιοθήκη μας, αλλά εξ’ αφορμής της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο Αισχύλος γεννήθηκε το το 525 π χ. στην Ελευσίνα, ήταν γόνος του γαιοκτήμονα Ευφορίωνα και από πολύ νωρίς συμμετείχε στους δραματικούς αγώνες κατά την 70η Ολυμπιάδα, όπου διαγωνίστηκε εναντίον μεγάλων δραματικών ποιητών.
Πιθανή είναι και η συμμετοχή του στα Ελευσίνια Μυστήρια, την μυστηριακή αυτή τελετή που πραγματοποιούνταν στην Ελευσίνα προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και Περσεφόνης. Συμμετείχε στις μάχες κατά των Περσών, μαζί με τα δύο του αδέρφια, τον Αμεινία και τον Κυναίγειρο. Στη μάχη του Μαραθώνα, όπου έχασε τη ζωή του ο Κυναίγειρος στην προσπάθεια του να κρατήσει με τα χέρια του, καθώς ήταν χειροδύναμος και παλαιστής, ένα πλοίο των Περσών πριν προλάβει να βγει στα ανοιχτά, στη ναυμαχία του Αρτεμισίου και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, όπου εδώ πρωτοστάτησε ο Αμεινίας καθώς ήταν ο πρώτος που επιτέθηκε στους Πέρσες και στη συνέχεια ακολούθησαν τα υπόλοιπα πλοία.
Η συμμετοχή του αυτή διαφαίνεται στο θεατρικό και ποιητικό στίβο. Στο έργο του συμπυκνώνεται η έννοια του δικαίου καθώς και η συνείδηση του ποιητή ως μαχόμενου πολίτη.
Ο Αισχύλος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αρχαίους Έλληνες τραγωδούς και μαζί με τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη είναι από τους μοναδικούς τραγικούς ποιητές, τα έργα των οποίων σώζονται ολοκληρωμένα. Ήταν οπαδός του Πυθαγόρα και γι’ αυτό τα δράματά του είναι γεμάτα από πυθαγόρειες ιδέες.
Έργα του είναι:
οι Πέρσες (472 π χ). Πρόκειται για ένα σπουδαίο αντιπολεμικό έργο και μία από τις παλαιότερες σωζόμενες τραγωδίες. Αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα και πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για την συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.
 Οι Επτά επί Θήβας (476 π χ). Αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Αισχύλου για τον Θηβαϊκό κύκλο και το μοναδικό που σώζεται ως σήμερα. Η ιστορία της τραγωδίας είναι βασισμένη στο μύθο των γιών του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη.
 Οι Ικέτιδες. Εξιστορεί την ικεσία των Δαναΐδων και του πατέρα τους προς την πόλη του Άργους, για να αποφύγουν τον αιμομικτικό γάμο με τους γιούς του Αιγύπτου. Αποτελεί ύμνο στη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια της γυναίκας.
  Προμηθεύς δεσμώτης. Πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του Δία.
  Ορέστεια. Πρόκειται για τριλογία, η οποία ασχολείται με τα γεγονότα στο βασίλειο του Άργους μετά την επιστροφή του Αγαμέμνονα σε αυτό και την δολοφονία του από την Κλυταιμνήστρα με τη βοήθεια του Αιγίσθου, τον φόνο αυτών από τον Ορέστη με τη βοήθεια της Ηλέκτρας και την τελική του αθώωση, μετά την δίκη του.

Related Posts