Πρόσκληση συμμετοχής στην 9η εικαστική έκθεση Ελευσίνας με θέμα «Ταξίδι»

«…Διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος, τον δρόμο τον φτιάχνεις βαδίζοντας…».
Αντόνιο Ματσάδο

Η ανάγκη του ταξιδιού, τόσο ως μετακίνηση, όσο και ως νοητική μετατόπιση στον χώρο και στον χρόνο, φαίνεται να είναι περασμένη στο γενετικό υλικό μας, καθώς ο μύθος του Οδυσσέα. Σε μία εποχή εγχώριας δυσχέρειας και διεθνούς αναταραχής, τόσο μακρινή από εκείνη του Ομήρου, η επιθυμία της φυγής από την αμείλικτη καθημερινότητα, η ελπίδα για κάτι καλύτερο, αλλά και ο νόστος για την αλλοτινή «πατρίδα» της μνήμης, παραμένουν πανανθρώπινα και επίκαιρα. Η περιπλάνηση είτε για λόγους επιβίωσης, είτε για αναψυχή και πνευματική αναζήτηση, προσφέρει βιώματα και ερεθίσματα, ικανοποιώντας παράλληλα την περιέργειά μας για το άγνωστο και την προσδοκία για ελκυστικούς νέους κόσμους.

Και δεν χρειάζεται πάντα να πάμε μακριά: κάποιες φορές γίνεται όχημα η σκέψη, φέρνοντας μες στο κλειστό δωμάτιο αλληγορίες, φαντασιώσεις, χώρες απάτητες. Κατεξοχήν «ταξιδιωτικό» μέσο και η τέχνη, αρκεί για να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην πνευματική οκνηρία, διευρύνοντας τους ορίζοντες μας προς την βαθύτερη κατανόηση της ουσίας του κόσμου.

Η Ετήσια Εικαστική Έκθεση Ελευσίνας, για ένατη χρονιά φέτος, καλεί τους δημιουργούς, που ζουν, κατάγονται ή εμπνέονται από την Ελευσίνα, να αφηγηθούν τις εμπειρίες τους μέσω της εικαστικής γλώσσας, με ατομικά ή ομαδικά έργα τέχνης κάθε μορφής. Στόχος μας «…τ’ ωραίο ταξείδι…», όσο κι αν η πραγματικότητα δεν προσεγγίζει σε τόπους της μυθικής και ποιητικής ουτοπίας, η ίδια η τέχνη να γίνεται ο δρόμος, η περιπέτεια, το καταφύγιο και ο προορισμός.

Δείτε τον ιστότοπο της Έκθεσης: http://nadjavl.wix.com/eleusisart

Επιμέλεια έκθεσης: Νάντια Βλαχοπούλου, Εικαστικός
Διοργάνωση: Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  1. Κάθε δημιουργός ή ομάδα καλείται να υποβάλλει φάκελο με έως 3 έργα προς επιλογή με θέμα το «Ταξίδι»: Επιτοίχια (ζωγραφική, χαρακτική, κεραμικά, ψηφιδωτά, φωτογραφία, βίντεο κλπ) ή περίοπτα (γλυπτά, κατασκευές, κεραμικά, εγκαταστάσεις, περφόρμανς κλπ). Ευπρόσδεκτες και προτάσεις για έργα άλλων μορφών τέχνης (μουσική, θέατρο, χορός, ποίηση, λογοτεχνία, κινηματογράφος κλπ.) που εμπνευσμένα από το θέμα, θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στο χώρο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ως παράλληλες εκδηλώσεις.
  1. Η προθεσμία υποβολής φακέλων συμμετοχής είναι έως την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 και μπορεί να γίνει είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία του τμήματος Πολιτισμού, Παγκάλου & Κίμωνος 11, Ελευσίνα (2ος όροφος, εργάσιμες 9π.μ. – 1μ.μ.), είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected].
  1. Για να θεωρηθεί έγκυρος ο φάκελος συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Ψηφιακές φωτογραφίες των έργων σε καλή ανάλυση
  • Τίτλους έργων, διαστάσεις, τεχνική και έτος εκτέλεσης.
  • Σύντομο βιογραφικό σε μορφή παραγράφου (έως 100 λέξεις).
  • Διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, email.
  1. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού προτάσεων, θα γίνει επιλογή των έργων και των συμμετοχών, λαμβάνοντας υπόψη τη συνάφεια με το θέμα, τις διαστάσεις και τις δυνατότητες του χώρου για την καλύτερη δυνατή ανάδειξή τους. Επισημαίνεται πως από ιδρύσεως του θεσμού, προτεραιότητα στις συμμετοχές έχουν οι Ελευσίνιοι καλλιτέχνες.
  1. Η παράδοση των έργων στον εκθεσιακό χώρο, καθώς και η παραλαβή τους μετά το πέρας της έκθεσης, γίνεται με ευθύνη των καλλιτεχνών σε χρόνο που θα οριστεί από τους διοργανωτές και κατόπιν ειδοποίησής τους από το τμήμα Πολιτισμού.
  1. Οι διοργανωτές της έκθεσης δεν παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη των έργων, παρότι στο κτίριο θα υπάρχει 24ωρη φύλαξη με σύστημα συναγερμού. Eπίσης δεν υπάρχει δυνατότητα αποθηκευτικού χώρου για τη φύλαξη των έργων μετά τη λήξη της έκθεσης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήστε καθημερινές στο τηλέφωνο 210-5565614 (12 – 2 μ.μ.). Αντίγραφα της αναλυτικής προκήρυξης διατίθενται για κάθε ενδιαφερόμενο από τα γραφεία του τμήματος Πολιτισμού.

Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Μαρία Βασιλείου

Related Posts