Παρουσίαση Βιβλίου ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΤΙΤΑΝ – Αργυρώ Ορφανουδάκη – Μπόρα

Το μυστήριο και γοητευτικό παιχνίδι της μνήμης και της ανάμνησης πάντα θα εμπνέει την τέχνη, τον στοχασμό, ακόμα και την επιστήμη. Γιατί άλλο μνήμη, άλλο ανάμνηση και ας τείνουμε να θεωρούμε ταυτόσημες αυτές τις δύο λέξεις…
Στην έξοχη εισαγωγή της η Αργυρώ Ορφανουδάκη- Μπόρα, όταν σ’ εκείνο το όνειρο συναντάει τον φίλο των μικρών της χρόνων να την περιμένει από χρόνια καθισμένος στα σκαλιά, φτάνει να αμφιβάλλει αν τα “Οικήματα ” όντως υπήρξαν ως τόπος ή “ου τόπος”, αν τα όσα αναθυμούνται από το “τότε” πράγματι έγιναν ή έτσι τα φαντάζονται. Για να της δώσει ο “αμόρφωτος” φίλος της την πιο σοφή απόκριση: Υπήρξαμε εμείς!

Με τέτοια εκκίνηση, με τέτοιες διαθέσεις, είναι αναμενόμενο τούτο το ταξίδι της στο παρελθόν να το ταξιδεύει θαυμαστά. Με σεβασμό της πραγματικότητας, ακόμα και του ρεαλισμού, με την ωριμότητα μιας αξιοπρεπούς κρίσης, με την ποιητικότητα που φυτεύτηκε στο κοριτσάκι αυτό από τότε που τριγύριζε στη θάλασσα, στα βράχια, τη σπηλιά, τα τσιμεντωμένα μονοπάτια του ΤΙΤΑΝ και παρατηρούσε με χαρισματική παρατηρητικότητα τις μορφές και τις ψυχές των πραγμάτων.
(Από την εισαγωγή του βιβλίου που έγραψε η Μάρω Βαμβουνάκη)

Η επιτυχημένη έκθεση «Άνθρωποι και Εργοστάσια» που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Παλαιό Ελαιουργείο καθώς και η επιλογή της Ελευσίνας ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», γεγονότα που ανέσυραν μνήμες, προκαλώντας πλήθος συναισθημάτων, οδήγησαν τον Δήμο Ελευσίνας και το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. του Δήμου Ελευσίνας να επανεκδόσει το βιβλίο «ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΤΙΤΑΝ» της κας Αργυρώς Ορφανουδάκη – Μπόρα.

Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας μέσα από την αγάπη της για την πόλη φέρνει στο φώς ένα κομμάτι από την ιστορία της Ελευσίνας, όχι μόνο για να θυμίσει στους παλιούς, αλλά για να γνωρίσουν και οι νέοι. Συγκεκριμένα, θέλησε με το κείμενο της, να ανασκαλέψει μνήμες με βιωματικές αφηγήσεις των παιδικών χρόνων, περιγράφοντας παράλληλα τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής της Ελευσίνας, της «τραυματισμένης» αυτής περιοχής.

Σας καλούμε, λοιπόν, να παρακολουθήσετε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 στην ισόγεια αίθουσα του ΠΑΚΠΠΑ «το Στέκι μας» επί των οδών Παγκάλου και Κίμωνος 11 στις 7.30 μ.μ. την παρουσίαση του βιβλίου της Αργυρώς Ορφανουδάκη – Μπόρα “ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΤΙΤΑΝ”.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Μαρία Βασιλείου, Μιχάλης Λεβέντης, Πόπη Παπαγγελή και Ευαγγελία Παπανικολάου. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Μαρίνα Τσουρέ (τραγούδι) και τον Δημήτρη Ανδρώνη (πιάνο), ενώ την επιμέλεια της παρουσίασης των φωτογραφιών θα έχει η Βούλα Ανδρώνη.

Είσοδος ελεύθερη!

Η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Μαρία Βασιλείου

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας
Τσουκαλάς Γεώργιος

Related Posts