ΟΔΗΓΙΕΣ…για την ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΑΚΗ,ψυχολόγο των παιδικών σταθμών του Δ. Ελευσίνας…-ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ ΤΟΥ Δ.ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Καλή Αρχή! Συγχαρητήρια! Το παιδάκι σας μεγάλωσε και τώρα κάνει την είσοδό του στη μεγάλη αγκαλιά του Παιδικού Σταθμού• σε ένα καινούριο κόσμο γεμάτο συναισθήματα, ερεθίσματα, εμπειρίες και γνώσεις. Κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο να βιώνει την περίοδο της προσαρμογής και μπορεί να εκδηλώσει μια σειρά από συμπεριφορές. Οι συμπεριφορές αυτές, από τις πιο ήπιες μέχρι τις πιο έντονες, είναι φυσιολογικές και περιμένουμε σταδιακά να περιοριστούν καθώς το παιδί θα βιώνει ικανοποίηση και ασφάλεια σε ένα ενδιαφέρον, σταθερό και ευχάριστο περιβάλλον.
Η ομαλή προσαρμογή του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό ξεκινάει από τους γονείς και από το πώς οι ίδιοι αισθάνονται γι’ αυτό το καινούριο βήμα του παιδιού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η ουσιαστική επικοινωνία και η καλή συνεργασία των γονέων, τόσο με το Παιδαγωγικό Προσωπικό, την Υπεύθυνη του Σταθμού και την Προϊσταμένη, όσο και με την Ψυχολόγο του Σταθμού. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις δυσκολίες στην προσαρμογή.

Ο αποχωρισμός είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση τόσο για το παιδί όσο και τους γονείς. Οφείλουμε λοιπόν να σταθούμε πλάι στο παιδί μας, να το στηρίξουμε και να νιώσει πως το κατανοούμε. Εντούτοις η στάση μας πρέπει να είναι σταθερή για το ότι θα πάει και θα παραμείνει στον σταθμό. Αν το παιδί κλαίει και δεν θέλει να το αφήσετε:

  • Κάντε όσο πιο σύντομη την αποχώρηση και τον αποχαιρετισμό.
  • Μην φύγετε κρυφά χωρίς να το αποχαιρετίσετε.
  • Επιλέξτε να συνοδεύσει το παιδί στον σταθμό κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε ή ο γονέας στον οποίο εκδηλώνει τις λιγότερες αντιδράσεις.
  • Το παιδί σας μπορεί να μην παρουσίασε καμία αρνητική συμπεριφορά στην αρχή και μέρες μετα, ξαφνικά, παρατηρείτε αντίδρασεις. Συνήθως δεν έχει συμβεί κάτι δυσάρεστο στο σταθμό, απλά το παιδί καταλαβαίνει πως η νέα κατάσταση γίνεται μόνιμη και δοκιμάζει αφενός τα όριά σας και αφετέρου το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει τη νέα καθημερινότητα.
  • Δώστε κίνητρα στο παιδί σας για να πάει στο Σταθμό, με το να του μιλάτε για τους φίλους που θα γνωρίσει, τα παιχνίδια που θα παίξει, τα πράγματα που θα μάθει. Μιλήστε του για τις δικές σας εμπειρίες, τόσο τις δύσκολες όσο και τις ευχάριστες.
  • Προσαρμόστε το πρόγραμμα του παιδιού, σχετικά με το φαγητό και τον ύπνο, σταδιακά, στα δεδομένα και τις απαιτήσεις του νέου προγράμματός σας. Φορέστε του απλά και άνετα ρούχα και παπούτσια, καθώς αυτό που προέχει είναι η ευκολία του παιδιού και όχι η εμφάνισή του.
  • Τα παιδιά δεν ξέρουν ακόμα την ώρα, αλλά μπορούν να προσανατολιστούν στο χρόνο με συγκεκριμένα γεγονότα, όπως το μεσημεριανό γεύμα ή την αποχώρηση κάποιου φίλου τους. Καλό θα ήταν λοιπόν, για να αποφύγουμε την αναστάτωση του παιδιού, τουλάχιστον στην περίοδο της προσαρμογής, να μη γίνονται αλλαγές στην ώρα αποχώρησης ή προσέλευσης χωρίς σημαντικό λόγο.
  • Η προσαρμογή αποτελεί μια απαιτητική διαδικασία και προϋποθέτει χρόνο, καλή διάθεση, επιμονή και έμπνευση. Να έχετε υπομονή και πίστη στο παιδι σας ότι μπορεί να τα καταφέρει.
    Κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και είμαστε ΟΛΟΙ δίπλα σας για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει αλλά και για να καμαρώσουμε την πρόοδο του παιδιού σας στην πορεία της Γνώσης και της Κοινωνικοποίησης του!
Related Posts