Δελτιο Τύπου Λήξη Εκδήλωσης Σταθμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα: «Παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα του Γυναικείου Βίου από την περιοχή της Δυτ. Αττικής και Σαλαμίνας», την Τετάρτη 25 Μαΐου  2016 στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Πόλης μας πραγματοποιήθηκε  μια  ενδιαφέρουσα, πολυποίκιλη   και  ζεστή  εκδήλωση , που  έκλεισε    το τριήμερο των  εκδηλώσεων από  τις 23 έως τις 25 Μαΐου,  που συνδιοργάνωσαν ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «Τo  ΑΔΡΑΧΤΙ» και  το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. του Δήμου Ελευσίνας.

Παράλληλα  έγινε η έναρξη του  Μήνα Λαογραφίας  με θέμα << η Γυναίκα στην Παράδοση >> και η  λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 του Λαϊκού Πανεπιστημίου Ελευσίνας, ενός σημαντικού θεσμού εκπαίδευσης ενηλίκων με στόχο τη δια βίου μάθηση , που καθιερώθηκε στην Ελευσίνα  για πρώτη φορά φέτος με  επιτυχία.

Η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κα Μαρία Βασιλείου χαιρέτησε την εκδήλωση , ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους καθηγητές και μαθητές του  Λαϊκού Πανεπιστημίου Ελευσίνας,  που στηρίζουν τον θεσμό  με  τη  συμμετοχή τους και κήρυξε την έναρξη του Μήνα Λαογραφίας  με θέμα << η Γυναίκα στην Παράδοση >>.

Στη συνέχεια η κα Άννα Μαυρολέων καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Λαϊκού Πανεπιστημίου Ελευσίνας, με μία εξαιρετική ομιλία αναφέρθηκε στο  σημαντικό αυτό θέμα.

Επίσης οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από την Σύμβουλο του φορέα της ΠΠ2021  κα Κέλλυ Διαπούλη για τα θέματα της Πολιτιστικής πρωτεύουσας poy προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους για  την συμμετοχή και υποστήριξη τους , στην επιτυχία της επιλογής της Ελευσίνας ως  Πολιτιστικής πρωτεύουσας  Ευρώπης το 2021 .

Η πρόεδρος του Λαογραφικού  Συλλόγου  Ελευσίνας «ΤΟ ΑΔΡΑΧΤΙ» κ. Σόφη Τσούτσουρα – Πατρινού χαιρέτησε με τη σειρά της την έναρξη του  Μήνα Λαογραφίας και κάλεσε το χορευτικό του συλλόγου με χοροδιδάσκαλο την κ. Ντίνα Τριλίκη, να κλείσει την εκδήλωση με τον γυναικείο παραδοσιακό χορό  <<  Τράτα η χορό των κοριτσιών >>  της Ελευσίνας.

Σημαντική  ήταν η  παρουσία της  Δημάρχου   Σαλαμίνας κας Ισιδώρα Νάννου, που αναφέρθηκε στους δεσμούς των δύο γειτονικών  δήμων και ανακοίνωσε την θέληση της  να υποστηρίξει την Ελευσίνα, στην διεκδίκηση της επιλογής της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης το 2021.

Παρευρέθηκαν   ο  Δήμαρχος   κ. Γ. Τσουκαλάς, η Δήμαρχος Σαλαμίνας κα Ισιδώρα Νάννου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Β. Αγριμάκης ,ο αντιδήμαρχος κ. Π. Λινάρδος  , ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γαβριήλ Καμπάνης , ο πρόεδρος Σ.Δ.Κ. κ. Χρήστος Δεδεηλίας , η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ε. Σκανδάλη,  τα μέλη του Φορέα Ελευσίνα 2021 κ. Γ. Σιάνης – κα Κέλλυ Διαπούλη- κ. Κώστας Καλέσης, οι καθηγητές του Λαικού Πανεπιστημίου Ελευσίνας κα ¨Άννα Μαυρολέων – κα Ηρώ Κατσιώτη  – κα Έλια Παπαμαύρου- κ. Κ. Σπηλιώτης  κ. Ιωάννη Λένη Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνας και πλήθος δημοτών και φίλων της πόλης μας, που είχαν την ευκαιρία να  περιηγηθούν  στην έκθεση των γυναικείων παραδοσιακών φορεσιών και αντικειμένων.

Τις εκδηλώσεις του τριημέρου που αποτελούν  επιμελήθηκαν ο κ.Θοδωρής  Ευστρατιάδης, η κα  Μαρία Καρέλλου, η κα Βάλια Κωνσταντοπούλου και  η κα Λίτσα Πετρογιάννη-Σκούντρα.

Οι παραδοσιακές φορεσιές της έκθεσης που επιμελήθηκε ο κ. Κ. Ταράσης  ήταν  από τις συλλογές του   Λαογραφικού Συλλόγου Ελευσίνας «Το Αδράχτι», του Β’ Κ.Α.Π.Η. Ελευσίνας, του Λαογραφικού  Μουσείου  Δήμου Σαλαμίνος,  του Καστάνειου Λαογραφικού Μουσείου Μεγάρων, του Δήμου Ασπροπύργου, του Δήμου Μάνδρας  – Ειδυλίας, του Δήμου Φυλής , του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών και από  τις προσωπικές Συλλογές  της  κας Μαίρη  Πανταζή-Φίλη και της κας Μαρίας Βασιλείου.

Το Δ. Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. ευχαριστεί τον  Λαογραφικό Σύλλογο Ελευσίνας «ΤΟ ΑΔΡΑΧΤΙ»  για την εξαιρετική συνεργασία και ελπίζει και σε επόμενες. Επίσης   όλες  τις ομιλήτριες των εκδηλώσεων του τριημέρου,  τους Δήμους , τα Μουσεία τους συλλόγους και την κα Μαίρη  Πανταζή-Φίλη για τις φορεσιές και τα αντικείμενα που διέθεσαν στην  έκθεση,   όλους όσους επιμελήθηκαν , οργάνωσαν και εργάστηκαν για τις εκδηλώσεις.

Η πρόεδρος του Ν.ΠΔ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Μαρία Βασιλείου

Related Posts