Δελτίο τύπου θεατρικής παράστασης «Δωδεκανησιακή βραδιά αφιερωμένη στην νησιώτισσα και την προσφορά της»

Την Παρασκευή 10 / 6 /2016 ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του <<μήνα Λαογραφίας >> στην πλατεία της Αγίας Μαρκέλλας στην Ανω Ελευσίνα , με την Ένωση ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ Ελευσίνας « Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Παερμιώτης», που παρουσίασε την μουσικο- θεατρική παράσταση με θέμα « Δωδεκανησιακή βραδιά αφιερωμένη στην νησιώτισσα και την προσφορά της».

Με αφηγήσεις , μουσική από ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής , τραγούδια από την χορωδία και χορούς  από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου,  ταξιδέψαμε στο ΝΑ Αιγαίο, στα   Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14)  που λικνίζονται στα κρυστάλλινα νερά του  και  μαγεύουν  με τα ανυπέρβλητα φυσικά τοπία, τις καταπληκτικές παραλίες, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των γυναικών. Στην «Δέσποινα» των Δωδεκανήσων τη κοσμοπολίτικη Ρόδο, στη Κω πατρίδα του «πατέρα της Ιατρικής» Ιπποκράτη, στη Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων, στη Κάρπαθο γνωστή ως «Ανεμόεσσα», στη  Λέρο το νησί της Άρτεμης, στη Πάτμος το «νησί της Αποκάλυψης», στην Αστυπάλαια , στη  Κάσο, στους  Λειψούς,  ,στο Καστελόριζο, στη Νίσυρο, , στη Σύμη, στη Τήλο, στη Χάλκη.  Νησιά  δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού που  μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος, αλλά και στην μακραίωνη διαδρομή τους απέδειξαν ότι κατέχουν μεγάλα και ένδοξα στοιχεία προσφοράς στις καρδιές μας με τους αγώνες τους

Η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κα Μαρία Βασιλείου    ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους  για την παρουσία τους. Αναφέρθηκε στον  σημαντικό  πολιτιστικό θεσμό του <<μήνα Λαογραφίας >>   ,  που τιμά την διαφορετικότητα, την πολυμορφία, και την πολυφωνία  των 15 εθνικοτοπικών και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας  ,  πλούτο  στον οποίο στηριζόταν και στηρίζεται πάντα ο ελληνικός πολιτισμός. Τόνισε την σπουδαιότητα του ρόλου της Δωδεκανήσιας γυναίκας ως θεματοφύλακα της λαϊκής παράδοσης που σύμφωνα με τους στίχους  ,¨πήρε τη δύναμη του νησιώτικου αέρα, κι από τους βράχους την αντοχή, να χτυπηθεί απ’ της ζωής τα κύματα ¨.

Παρευρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση ο  Δήμαρχος   κ. Γ. Τσουκαλάς ,  οι αντιδήμαρχοι κ. Δέσποινα Οικονόμου, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γαβριήλ Καμπάνης ,  πρόεδροι των εθνικοτοπικών συλλόγων και πλήθος  δημοτών.

Ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο  τους κ. Άννα Γερολύμου , το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη τους, για τη συμμετοχή τους στο μήνα λαογραφίας και τη συνεργασία μας.

Το Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ Π.Α.Κ.Π.Π.Α. του Δήμου Ελευσίνας   στηρίζει όλες τις προσπάθειες των συλλόγων για το μήνα Λαογραφίας,    που  εμπλουτίζουν  την πολιτιστική δραστηριότητα της πόλη μας και στηρίζουν την υποψηφιότητα της  για Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης το 2021.

Η πρόεδρος του Ν.ΠΔ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Μαρία Βασιλείου

Related Posts