Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση ζωγραφικής

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται οι εγγεγραμμένοι των Τμημάτων Ενηλίκων της Ζωγραφικής του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Ελευσίνας, την περίοδο 2019-2020[δηλαδή εγγεγραμμένοι στα περσινά τμήματα, με διδάσκουσα τη Ρενάτα Μεθενίτη ], να συμμετέχουν σε Έκθεση Ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», κατά την περίοδο 08/10/2021 έως 07/11/2021. Η Έκθεση, που συμπίπτει με την περίοδο εορτασμού της «Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», θα χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, θα περιλαμβάνονται τα σχέδια των συμμετεχόντων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο διεξαγωγής των μαθημάτων(περίοδος 2019-2020). Στο δεύτερο μέρος της Έκθεσης θα περιλαμβάνονται νέα έργα τους, με θέμα:

«Ελευσίνα –Η πόλη και το περιβάλλον της μέσα από στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής»

 

Έχει ιδιαίτερη σημασία, καταρχάς, να αναδειχθεί πώς οι ίδιοι οι ερασιτέχνες καλλιτέχνες διακατέχονται από την εφόρμηση της δημιουργικότητας τι αποτελεί έμπνευση για την προσπάθειά τους. Πώς επιδιώκουν, ως κάτοικοι της πόλης της Ελευσίνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, να συνδιαλλαγούν με τις «εικόνες» και την ιστορική, πολιτισμική σημασία του τόπου τους, πώς τη μεταφέρουν στο χρόνο, τη διακρίνουν και την παρατηρούν. Τέλος, πώς οι υπόλοιποι ως παρατηρητές του έργου τους, θα δούμε να μεταφέρεται το πνεύμα και η αντίληψη του τόπου, μέσω της τέχνης, από τη βιωματική κατοίκησή του.

 

Αναλυτικά δεδομένα:

Ειδικά για το δεύτερο μέρος της έκθεσης, που θα περιλαμβάνει τα νέα έργα, προτείνεται μία επιλογή εικόνων Ζωγραφικής που θα εμπνέονται από τις εξής παραμέτρους:

Α. Το φυσικό περιβάλλον της Ελευσίνας. Εικόνες της φύσης που αναδεικνύουν γνωστές ή λιγότερο προβεβλημένες περιοχές και συνθέτουν το ιδιαίτερο Τοπίο της Ελευσίνας(οι γύρω λόφοι, πεδινά τοπία, θαλασσινά τοπία, δέντρα – άγρια βλάστηση, κ.ο.κ.)

Β. Το αστικό τοπίο της Ελευσίνας, δηλαδή η αρχιτεκτονική και το ιδιαίτερο ύφος του χτισμένου χώρου, όπως μπορεί να αναδειχθεί από χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, περιλαμβάνοντας: τις γειτονιές, τις κατοικίες, ναούς ή άλλα κτήρια όπως αποθήκες και εργοστάσια, ή πλατείες/άλση, κ.ο.κ.

Γ.Ο ιδιωτικός χώρος, που φέρει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη ζωή στην πόλη της Ελευσίνας, και εμφανίζεται μέσα από σκηνές καθημερινής ζωής, σε υπαίθριους ή κλειστούς ιδιωτικούς χώρους: μέσα από παράθυρα ,σε κήπους, αυλές, δώματα ή σε εσωτερικά δωματίων, ανάμεσα σε έπιπλα, κειμήλια των Ελευσίνιων κατοίκων.

Επισημαίνεται ότι, ξεχωριστή σημασία δίνεται σε δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το περιβάλλον της πόλης και καθορίζουν την ιστορία και την εξέλιξή της. Αυτά είναι:

  • η θάλασσα και η σχέση της πόλης με τη αυτή (εικόνες της θάλασσας, η παραλία, πλεούμενα…)
  • ο αρχαιολογικός χώρος (ο λόφος, τα διάσπαρτα αρχαία ευρήματα σε όλα τα σημεία της πόλης).

 

Ειδικές πληροφορίες:

Τα νέα έργα μπορεί να είναι φτιαγμένα με οποιοδήποτε υλικό π.χ. μολύβια, κάρβουνο, λάδια, ακρυλικά, τέμπερες, νερομπογιές, παστέλ, κ.ο.κ. επάνω σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια π.χ. χαρτί, καμβά κ.ο.κ. Οι διαστάσεις των έργων είναι ελεύθερες.

Κάθε δημιουργός μπορεί να συμμετέχει με περισσότερα του ενός έργα, είτε μόνο με τα παλαιότερα σχέδιά του είτε και με νέα έργα του.

Χρόνος και τόπος παράδοσης ορίζεται στο ισόγειο του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Ελευσίνας, το διάστημα 20/09/2021 έως 24/09/2021 και σε ώρες λειτουργίας του χώρου. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν έγκαιρα για την επιλογή των έργων τους, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να μπορέσουν να παραλάβουν όσα έργα θα επιστραφούν, πριν την έναρξη της Έκθεσης.

*Θα ανακοινωθεί σύντομα, ενδιάμεση ημερομηνία συνάντησης της διδάσκουσας/επιμελήτριας με τους ενδιαφερόμενους, για συζήτηση και διευκρινήσεις, στο χώρο του Π.Α.Κ.Π.Π.Α.

 

Επιμέλεια Έκθεσης: Ρενάτα Μεθενίτη, Υπεύθυνη Διδασκαλίας Τμημάτων Ζωγραφικής Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Ελευσίνας

 

Related Posts