Μαθητικό Συνέδριο: «1922-2022: Από τη Μικρά Ασία στην Ελευσίνα-100 χρόνια»
Μετά την επιτυχημένη συνεργασία του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής το 2021 για τη διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού με θέμα τα 200 χρόνια από το 1821, οι τρεις φορείς συνεργάζονται και το 2022 συνδιοργανώνοντας μαθητικό συνέδριο, αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Σκοπός του συνεδρίου είναι οι μαθητές/τριες, που φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας (της ΣΤ’ τάξης) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλων των τάξεων και όλων των σχολείων: Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Ειδική Αγωγή) του Δήμου Ελευσίνας και της Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας να διερευνήσουν το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή συσχετίζοντάς το με τη σύγχρονη τους πραγματικότητα. Επιπλέον στόχος είναι να εκφραστούν δημιουργικά σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα, να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να συμμετέχουν σε επιστημονικό διάλογο.
Στα πλαίσια του συνεδρίου οι μαθητές/τριες καλούνται να δουλέψουν σε ομάδες και να διερευνήσουν έναν από τους εξής τρεις άξονες:
- Ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της Μικράς Ασίας
- Οι Μικρασιάτες στην Μικρά Ασία, στην Ελλάδα και στην Ελευσίνα
- Υλικός και άυλος πολιτισμός των Μικρασιατών
Κάθε ομάδα μπορεί να δημιουργήσει και να παρουσιάσει:
- Γραπτό κείμενο (ποίημα μέχρι 40 στίχους, διάλογος, διήγημα, δοκίμιο έκτασης μέχρι 5 σελίδες) (το δοκίμιο απευθύνεται μόνο στους μαθητές και στις μαθήτριες Β΄/θμιας εκπαίδευσης)
- Βίντεο ή αρχείο ήχου μουσικής σύνθεσης (διάρκειας 5 λεπτών)
- Βίντεο θεατρικού δρώμενου (χορωδία, θεατρικός διάλογος, παντομίμα, χορευτικό κομμάτι) (διάρκειας 10 λεπτών)
- Εικαστική δημιουργία (έντυπη ή ψηφιακή, όπως ζωγραφικό έργο, αφίσα, γλυπτό, φωτογραφία κ.α.)
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν μίαεισήγηση (παρουσίαση πολυτροπικού κειμένου, προβολή κ.λπ.) ή ένα δρώμενο σχετικό με τα θέματα που διερεύνησαν.
Οι ενδιαφερόμενες ομάδες χρειάζεται να καταθέσουν την πρόθεση συμμετοχής τους ως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 υπό τη μορφή περίληψης (έως 100 λέξεις). Στην περίληψη θα πρέπει να αναφέρεται ο θεματικός άξονας ή/και η επιμέρους θεματική που θα καλύψουν, το είδος του έργου/μορφής της εισήγησης και ο αριθμός συμμετεχόντων. Η κατάθεση των περιλήψεων γίνεται στις υπεύθυνες σχολικών δραστηριοτήτων των διευθύνσεων:
Για την Α’/βάθμια- Τσίγκου Αλεξάνδρα- [email protected]
Για την Β’/βάθμια- Φουλίδη Ξανθίππη- [email protected]
Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για το συνέδριο εδώ.
Δείτε τα έργα που δημιούργησαν τα παιδιά στον μαθητικό διαγωνισμό για το 1821 εδώ.