Η Φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας στην τελετή έναρξης της Ματέρα Ιταλίας «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2019»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗΣ 2019

ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ  ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΜΑΤΕΡΑ ΙΤΑΛΙΑΣ

17/1/2019 – 21/1/2019

 

Την Πέμπτη 17/1/2019, το Τμήμα Φιλαρμονικής του Ν.Π.Δ.Δ Π.ΑΚ.Π.Π.Α ΔΗΜΟΥ Ελευσίνας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Χρήστου Μαρούγκα, τη συμμετοχή είκοσι μουσικών της μπάντας και τεσσάρων νεαρών μουσικών της Μπαντίνας  ταξίδεψαν, από την Πάτρα  ως την πόλη -κοινότητα της Ματέρα,  COLOBRARO, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του Ν.Π. κ. Β. Κ. Αγριμάκη,  τα μέλη του Δ.Σ. (κ.κ. Δ. Οικονόμου, Α. Δάλμα,  Χ. Δήμα) και διοικητικό προσωπικό(κ. Κ. Μαρινάκη, Μ. Μητροπούλου), ως προσκεκλημένοι του Φορέα «Ματέρα -Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019», προκειμένου να λάβουν μέρος  στην επίσημη τελετή έναρξης,  το Σάββατο 19/1/2019. Η πρόσκληση πραγματοποιήθηκε κατόπιν διαμεσολάβησης της «Ελευσίνα 2021-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης » .

 

O «Φορέας Ματέρα 2019» είχε  σχεδιάσει  ένα εξαιρετικά έξυπνο, πλούσιο, διασκεδαστικό, μα συνάμα και απαιτητικό πρόγραμμα για κάθε προσκεκλημένη μπάντα, φιλοξενούμενη  μιας αντίστοιχης ιταλικής  μπάντας  μιας πόλης, ή  ενός  χωριού στην επαρχία Ματέρα. Έτσι, η  Φιλαρμονική φιλοξενήθηκε και διέμεινε από 18/1/2019 -21/1//2019 στο υπέροχο γραφικό χωριό της Ν. Ιταλίας Colobraro, που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του βουνού Calvario, σε ύψος 630μ., στην περιοχή Basilicata,  σε αδελφοποίηση, με την ιταλική μπάντα BANDA MUSICALE “Ε. CARAFACOLOBRARO,  ακολουθώντας, εν συντομία,  το εξής πρόγραμμα:

 

Tην Παρασκευή 18/1/2019, με την άφιξη στο Colobraro, και μετά το θερμό  καλωσόρισμα και την υποδοχή από το Δήμαρχο και τους  συνεργάτες του, παρατέθηκε προς τιμήν της φιλαρμονικής  εξαιρετικό γεύμα, με μία σειρά από παραδοσιακά πιάτα, στο εστιατόριο εποχής “Corte del mangia”. Ακολούθησε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο του Colobraro, στο παλαιό κάστρο και παρακολούθηση της  διασκεδαστικής  θεατρικής διαδραστικής  παράστασης, “Sogno di una note   a…quel paese”, από ερασιτέχνες ηθοποιούς του χωριού. Το βράδυ αργότερα, έγινε ξενάγηση στο μουσείο – ελαιοτριβείο, όπου προσφέρθηκε  δείπνο.

 

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο19/1/2019, μετά από ένα σύντομο πρωϊνό, η φιλαρμονική  αναχώρησε στις 6.00. π.μ.  για τη  Matera, Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του πολιτισμού 2019, στο υπέροχο μέρος του Cava del Sole, όπου έλαβε θέση μετά τη μπάντα του Colobraro, ανάμεσα σ’ ένα πλήθος από μουσικούς και όργανα, σε περισσότερες  από σαράντα (40) συγκεντρωμένες μπάντες. Μετά την παρουσίασή της, από τον εκφωνητή, εκτέλεσε από το ρεπερτόριό της, το υπέροχο τραγούδι, από τα πλέον γνωστά παγκοσμίως «Τα Παιδιά του Πειραιά», σε σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι, για τις ανάγκες της ταινίας “Ποτέ την Κυριακή”, κερδίζοντας τις εντυπώσεις όλων.  Στη συνέχεια, όπως προβλεπόταν από το συνολικό πρόγραμμα της διοργάνωσης,  όλες οι μπάντες, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Giovanni Pompeo, παρουσίασαν συλλογικά μία εκδοχή της «ODE OF JOY» (ωδή της ευτυχίας ) του LUDWIG VAN BEETHOVEN, σε διασκευή του μαέστρου Agostino Panico. Συναισθήματα ενθουσιασμού, χαράς και συγκίνησης ήταν διάχυτα σε όλο το χώρο.

 

Ακολούθησε μεταφορά της φιλαρμονικής του Colobraro και της δικής μας  σ’ ένα από τα προάστια της πόλης Matera, στις εγκαταστάσεις του σχολείου  Δημοτικού – Γυμνασίου,  συνοδεία  εθελοντών και εκπροσώπων της κοινότητας, όπου σε κλίμα εορταστικό,  παρουσιάσθηκε εναλλάξ το ρεπερτόριο των μουσικών κομματιών της «αδελφής» μπάντας του Colobraro και της φιλαρμονικής μας, με  γνωστά μουσικά κομμάτια  «Αθήνα», σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, «Σήκω, χόρεψε συρτάκι», σε σύνθεση Γ. Ζαμπέτα, «Στο Ζάππειο μια μέρα», αλλά και λάτιν μουσική να ξεσηκώνουν όλους τους παρευρισκόμενους, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γενικά πολίτες της Ματέρα. Κατόπιν, σε χαλαρή διάθεση και «οικογενειακή» ατμόσφαιρα παρατέθηκε  γεύμα, με κυρίαρχη την τοπική  σπεσιαλιτέ “crapiata”, για όλους, τους μουσικούς, τους καθηγητές του σχολείου,  παρουσία  εκπροσώπων της κοινότητας, της επίσημης διοργάνωσης της Ματέρα και της κας Μ. Φιλιππή Διευθύνουσας Συμβούλου της «Ελευσίνα 2021». Στη συνέχεια, η Φιλαρμονική  κατευθύνθηκε στην Piazza Matteotti, στο κέντρο της πόλης,  προκειμένου να ξεναγηθεί στην ιδιαίτερη τοποθεσία Sassi, της πόλης, μνημείο Προστατευόμενης κληρονομιάς της Unesco και στην κεντρική πλατεία διοργάνωσης της επίσημης τελετής. Επιστροφή στην Piazza Matteotti και αργά το βράδυ  στoν τόπο φιλοξενίας, το  Colobraro.

 

Την  Κυριακή 20/01/2019, η φιλαρμονική παρευρέθηκε  σε γεύμα, που είχε ετοιμάσει, με πολλή αγάπη, η θρησκευτική κοινότητα του Colobraro, λόγω της γιορτής στη μνήμη  του Αγίου Αντωνίου (Saint Anthony Abbate). Το απόγευμα, σε εορταστικό αλλά και κατανυκτικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε  η τελετή της λιτανείας του αγάλματος του Αγίου Αντωνίου, γύρω από το παλαιό κάστρο, συνοδεία μουσικής της φιλαρμονικής μας, η οποία αργότερα παρουσίασε  τη συναυλία της.  Ακολούθησε αναπαράσταση με φωτιές στην κεντρική πλατεία του χωριού, και δέηση για τα κατοικίδια ζώα,  καθότι ο συγκεκριμένος άγιος  αφενός θεωρείται προστάτης από την καταστροφή της φωτιάς και αφετέρου προστάτης των κατοικίδιων ζώων. Ακολούθησε γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων,  με μουσική ψυχαγωγία.

 

Τη Δευτέρα 21/01/2019, πριν την αναχώρησή της, η Φιλαρμονική συναντήθηκε με τους  μαθητές του μοναδικού Δημοτικού σχολείου του Colobraro, οι οποίοι, με μεγάλη χαρά, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας και άλλα παραδοσιακά ιταλικά τραγούδια, ενώ η φιλαρμονική ανταπέδωσε εκτελώντας τον εθνικό μας ύμνο. Ακολούθησε ένα πανδαιμόνιο από τραγούδια, μουσικές, χορούς  από ελληνικό και ιταλικό ρεπερτόριο, σε συνεργασία με τον καθηγητή της μουσικής του σχολείου. Προς ευχάριστη έκπληξη όλων, μία μαθήτρια 11 ετών, τραγούδησε με τον ωραιότερο τρόπο το  «Ave Maria» (προσευχή στην Παναγία). Ακολούθησε γεύμα στο σχολείο και  η αναχώρηση για  το Μπάρι και επιστροφή στην Ελλάδα. Τα συναισθήματα αποχωρισμού ήταν ανάμεικτα, χαρά και λύπη, καθώς ένα υπέροχο ταξίδι ολοκλήρωσε το σκοπό του και έφθασε στο τέλος του.

 

Θερμές ευχαριστίες στον αρχιμουσικό και στους μουσικούς της Φιλαρμονικής που εκπροσώπησαν με τον καλύτερο τρόπο την πόλη μας και τη χώρα μας, σε όλες τις εκδηλώσεις της Ματέρα 2019- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Επίσης στα μέλη του Δ. Σ και στο διοικητικό προσωπικό για την υποστήριξή τους.

 

Θερμές ευχαριστίες στον «Φορέα Ματέρα 2019» και ιδιαίτερα στο Δήμαρχο και στους πολίτες του Colobraro, για την έξοχη και υποδειγματική φιλοξενία. Επισημαίνουμε ότι τα έξοδα ταξιδίου (εισιτήρια- καμπίνες), μεταφοράς και μετακινήσεων, διαμονής και σίτισης επιβάρυναν αποκλειστικά το φορέα «Ματέρα 2019».

 

Ήταν μια εμπειρία που  θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά και στο μυαλό όλων..

Παράλληλα αποδεικνύεται περίτρανα ότι η αλληλο-προσέγγιση και  συνεργασία των λαών, με την  ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων, ιδεών και την ανάδειξη των κοινών πολιτισμικών τους στοιχείων, ενώνουν τους λαούς και  συμβάλλουν στην καλλιέργεια ευρωπαϊκής συνείδησης.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Ν.Π.Δ.Δ. Π.ΑΚ.Π.Π.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΑΓΡΙΜΑΚΗΣ

50322098_1771691952936540_7655812310727917568_n
50470059_10157074618336392_2190323498646241280_n
Related Posts