Εκπαιδευτική Συνεργασία του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ με τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελευσίνας

Εκπαιδευτική Συνεργασία του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ με τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελευσίνας

Το ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ σε συνεργασία με τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελευσίνας και τη Solidarity Now σχεδίασε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από το 1821. 

Πιο συγκεκριμένα, η Δομή Φιλοξενίας προσέγγισε τον φορέα με σκοπό την διεξαγωγή σχετικών επετειακών δράσεων. Έπειτα από μία σειρά διαδικτυακών συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, καταλήξαμε πως οι δράσεις θα πρέπει να έχουν διαπολιτισμικό χαρακτήρα και να προσεγγίζουν το 1821, όχι τόσο ως ιστορικό γεγονός, όσο σε σχέση με τις διαχρονικές αξίες που εκπροσωπεί: ελευθερία, ηρωισμός, πολιτισμός. 

Σχεδιάστηκαν τρεις σειρές δράσεων: 

  • Μία από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, απευθυνόμενη στα παιδιά μικρότερης ηλικίας, με θέμα το ένδυμα και την κατασκευή χειροτεχνιών.
  • Μία από το καλλιτεχνικό προσωπικό του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ για τα μεγαλύτερα παιδιά, με θέμα τις αξίες και τα ιδανικά που γέννησαν την Επανάσταση και η οποία περιλάμβανε προσέγγιση του Θούριου του Ρήγα και δραστηριότητες δραματοποίησης.Επίσης η καθηγήτρια παραδοσιακών χορών του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ, Μαρία Βαλαβάνη, ετοίμασε ένα βίντεο σχετικό με την παραδοσιακή αρβανίτικη φορεσιά μαζί με μια χορεύτρια του τμήματος.
  • Μία από την Αισχύλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, απευθυνόμενη σε μητέρες και τα παιδιά τους, με θέμα τα χαρακτηριστικά του ήρωα. Έλαβαν χώρα δύο συναντήσεις, μία με μία ομάδα αραβόφωνων και μία με μία ομάδα φαρσόφωνων. Τις συναντήσεις συντόνισε η μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ, Βίλλυ Τσιουμπανούδη με την πολύτιμη συνδρομή των δασκάλων και μεταφραστών της Δομής και της Solidarity Now. Οι οικογένειες γνώρισαν την Ελληνική Επανάσταση και συζήτησαν τα χαρακτηριστικά ενός ήρωα μέσα από δραστηριότητες με χάρτες, πίνακες ζωγραφικής και μεταφρασμένα κείμενα. 

To NΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ θα συνεχίσει να στηρίζει το πολύπλευρο έργο της Δομής με πολιτιστικές δράσεις!

Related Posts