Εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας “Ελευσίνα – Μουσείο – Τόπος – Μνημεία”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18/5/2016  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας  “Λεωνίδας Κανελλόπουλος” τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας  “Ελευσίνα – Μουσείο –Τόπος – Μνημεία”, στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς  Ημέρας Μουσείων που καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων το 1977 ,για  να αναδειχτεί  ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Μια ιδιαίτερη γιορτή του πολιτισμού, καθώς είναι η μέρα που γιορτάζουν τα Μουσεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις με θέμα για το 2016  «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Τσουκαλάς που χαιρέτησε την εκδήλωση , ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γαβριήλ Καμπάνης , ο πρόεδρος Σ.Δ.Κ. κ. Χρήστος Δεδεηλίας  και πλήθος κόσμου .

Η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α κ. Μαρία Βασιλείου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους  και  τόνισε ότι η έκθεση είναι πολύ σημαντική , γιατί για πρώτη φορά στην Ελευσίνα  συνεργάζονται η Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτ. Αττικής, Πειραιώς  και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  με υπεύθυνη την αρχαιολόγο κ. Βάσω  Νταιάκη και το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π. με υπεύθυνο τον εικαστικό κ. Παπανικολάου Βασίλη.  Ο αρχαιολογικός  χώρος  άνοιξε  τις  πόρτες του   και έδωσε  τη δυνατότητα σε μαθητές ζωγραφικής του Ν.Π. και φωτογράφους της  ομάδας ‘’ΦΩΤΟ ΕΛΕΥΣΙΣ’’ της πόλης μας, να προβάλλουν εικαστικά το Μουσείο και το Πολιτιστικό Τοπίο της Ελευσίνας .

Η αρχαιολόγος κ. Νταιάκη ενημέρωσε  ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας συμμετέχει φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η οποία καθιερώθηκε απο το I.C.O.M. ήδη απο το 1977.  Εξήγησε ότι  ο ρόλος  των Μουσείων είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο  μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου αλλά και  έξω από αυτό, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει.

Παράλληλα στον δεύτερο όροφο του κέντρου προβάλλεται  η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους <<Το παράξενο πεπρωμένο της Αρπαγείσας Κόρης >>,της κ. Ελένης Στούμπου – Κατσαμούρη με καλλιτεχνική επιμέλεια της κ. Καλλιόπης Παπαγγελή .  . Επιδίωξή του Ν.Π. είναι να γνωστοποιηθεί το γεγονός της κλοπής της μίας από τις  δύο Καρυάτιδες  των  μικρών  προπυλαίων  που έγινε το 1801 από τον περιηγητή Ε. Κλαρκ και η δωρεά της  στο πανεπιστήμιο Καίμπριτζ της Αγγλίας . Η δεύτερη που βρίσκεται στο Μουσείο της πόλης μας ήρθε στο φώς το 1892 μετά από ανασκαφές της  Αρχαιολογικής Εταιρείας.  Τα δύο αγάλματα αρχίζουν ένα φανταστικό διάλογο για τη μοίρα . Η  επιθυμία τους να συναντηθούν και δική μας . Θεωρούμε πολύ σημαντικό με   τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας   να τοποθετηθούν και οι δύο Καρυάτιδες στο χώρο τους,  στη πόλη που ανήκουν.!!!

Εκθέτουν:

  • από το τμήμα Zωγραφικής  ενηλίκων του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. οι:

Γαλανάκης Αρης, Καϊάφα Ζωή, Κέντογλου Δήμητρα, Λουκοπούλου Δήμητρα, Μπάντου  Ελένη

  • Από την φωτογραφική ομάδα  « ΦΩΤΟ ΕΛΕΥΣΙΣ»  οι:

Γεωργοπούλου Ελενα, Ευσταθίου Ελισσάβετ, Κατριβέση  Χριστίνα, Λιούλη Ελένη, Λουρίδα Κρίνα και Ρούσση Μαρία.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετέχουν και όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Related Posts