ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – «Παλιάτσοι», στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας από την Εθνική Λυρική Σκηνή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αισχύλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Τμήματος Πολιτισμού Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. του Δήμου Ελευσίνας, ολοκλήρωσε το “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες του Θριασίου πεδίου να συμμετέχουν στο όραμα του ΚΠΙΣΝ για ελεύθερη πρόσβαση όλων στην Τέχνη, την Παιδεία και τον Περιβαλλοντικό πολιτισμό.

Το Ταξίδι είχε ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου οι μικροί αναγνώστες της Βιβλιοθήκης συμμετείχαν στη γιορτή της ανάγνωσης με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Συλλέγω Εμπειρίες”. Στα πλαίσια αυτής της γιορτής, η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α., κ. Μαρία Βασιλείου, εγκαινίασε το νεοσυσταθέν παιδικό-εφηβικό τμήμα της Αισχυλείου Βιβλιοθήκης θέτοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων, προκειμένου να μυηθούν τα παιδιά στην ανάγνωση και να ενδυναμώσει η σχέση τους με το βιβλίο.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου το Ταξίδι ολοκληρώθηκε με δύο ακόμα δράσεις:

  • Η Αισχύλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευσίνας γνώρισε στο νεανικό κοινό της πόλης μας , τον κόσμο της λυρικής τέχνης, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Επόμενη στάση: Όπερα!”. Περίπου 40 παιδιά και έφηβοι φίλοι της βιβλιοθήκης μας , με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παρασύρθηκαν σε μία δίωρη γιορτή σύμπραξης των τεχνών και οδηγούμενοι από τη μαγική φωνή της μονωδού υψίφωνου κ. Κάτιας Πάσχου και τους ήχους του πιάνου του κ. Γιάννη Τσανακαλιώτη, ανανέωσαν την οπτική τους απέναντι στην όπερα.
  • Ιδιαίτερη ήταν, ωστόσο, η αίσθηση που προκάλεσε η παράσταση της Όπερας της βαλίτσας, “Παλιάτσοι” του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο. Στον ιδιαίτερο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου για πρώτη φορά στην Ελευσίνα , με τη συνοδεία του πιάνου, 500 περίπου θεατές είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν τη δύναμη του λυρικού θεάτρου και να εξοικειωθούν με το σύνθετο αυτό θέαμα που απαιτεί υψηλές φωνητικές, μουσικές και θεατρικές ικανότητες. Ήταν μια υπέροχη παράσταση, που απέδειξε ότι η όπερα απευθύνεται σε όλους και ότι η προσπάθειά μας να καλλιεργήσουμε ποιοτική μουσική παιδεία θα αποφέρει καρπούς.

Την παράσταση χαιρέτησε  η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κ. Μαρία Βασιλείου ,ευχαρίστησε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πολύτιμη συνεργασία με την Αισχύλεια Βιβλιοθήκη, το κοινό για τη συμμετοχή του, την  Εθνική Λυρική Σκηνή για την σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών αυτών  δράσεων   που ήρθε στην Ελευσίνα, συνάντησε, γοήτευσε παιδιά και κοινό.  Επίσης τόνισε   ότι η όπερα είναι ένα λαϊκό είδος και  όχι αποκλειστικό προνόμιο ολίγων που συνδυάζει, μουσική, λιμπρέτο (κείμενο), μελωδία,  τραγούδι, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και ηθοποιία που  όλα μαζί δίνουν ένα  αποτέλεσμα μαγικό.

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης και ιδιαίτερα την κ Βίκυ Παπαιωάννου για την διοργάνωση, καθώς και τους παρευρισκόμενους που – έκπληξη για εμάς-  απέδειξαν  ότι υπάρχει κοινό που αγαπά την όπερα στην πόλη μας.

Χαιρέτησαν επίσης,  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γαβριήλ Καμπάνης, η κα. Μίλυ Πασχάλη Συντονίστρια Δωρεών Τεχνών & Πολιτισμούτου  Ίδρυματος  Σταύρος Νιάρχος και  ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Φαρμάκης Ταξιάρχης, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, κα. Οικονόμου Δέσποινα, ο αντιδήμαρχος Τ.Υ.  κ. Π. Λινάρδος  ο Πρόεδρος του Σ.Δ.Κ.Ε.  κ. Χρήστος Δεδεηλίας, η δημοτική σύμβουλος  κ. Κωνσταντίνα Μαρούγκα,η διοικητική Σύμβουλος του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κ. Μαρία Καρέλου και πλήθος κόσμου.

Το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του  Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ  σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr)  και το FutureLibrary (www.futurelibrary.gr)  και με την υποστήριξη της  Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.

Η πρόεδρος

Μαρία Βασιλείου

Related Posts