Δελτίο τύπου εκδήλωσης «Παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα του Γυναικείου Βίου από την περιοχή της Δυτ. Αττικής και Σαλαμίνας»

Με επιτυχία,  την Δευτέρα 23 Μαΐου  2016 στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Πόλης μας ,έγινε η έναρξη του τριήμερου εκδηλώσεων από  τις 23 έως τις 25 Μαΐου,  που συνδιοργανώνουν ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «ΤΟ ΑΔΡΑΧΤΙ» και  το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. του Δήμου Ελευσίνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα: «Παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα του Γυναικείου Βίου από την περιοχή της Δυτ. Αττικής και Σαλαμίνας»

Παρευρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση ο  Δήμαρχος   κ. Γ. Τσουκαλάς, η αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Οικονόμου , ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γαβριήλ Καμπάνης , ο πρόεδρος Σ.Δ.Κ. κ. Χρήστος Δεδεηλίας , ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γρ. Κοροπούλης και δημότες μας, που είχαν την ευκαιρία να  περιηγηθούν  στην έκθεση των γυναικείων παραδοσιακών φορεσιών και αντικειμένων, που οργανώθηκε  με την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Ταράση .

 Η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κα Μαρία Βασιλείου και η πρόεδρος του Λαογραφικού  Συλλόγου  Ελευσίνας «ΤΟ ΑΔΡΑΧΤΙ» κ. Σόφη Τσούτσουρα – Πατρινού, καλωσόρισαν  όλους τους επισκέπτες  για την παρουσία τους τονίζοντας την καλή συνεργασία τους , την σπουδαιότητα του εορτασμού και την αναγκαιότητα της δημιουργίας λαογραφικού Μουσείου στην πόλη μας.

        Ενδιαφέρουσες οι ομιλίες  από τις:

  • Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη τ. Διευθύντρια, επιστ. Συνεργάτιδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα  “H γυναίκα, από την παράδοση στη σύγχρονη πραγματικότητα”,  
  • Λαμπρινή Τριβέλλα, Πολιτισμολόγο, Msc Συγκριτική Παιδαγωγική ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ, Msc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων ΕΑΠ με θέμα: “Το τρίπτυχο : Πολιτιστικό Τοπίο – Λαογραφικό Μουσείο – Γυναίκα” και
  • Μαριγούλα Κρητσιώτη, Λαογράφο χορού – Πρόεδρος του Τμήματος Χορού του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού με θέμα: “Φορεσιά στο χορό”.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, τις πρωινές και απογευματινές ώρες  πραγματοποιούνται παραδοσιακά  παιχνίδια και εργαστήρια για τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών και των Νηπιαγωγείων της  πόλης από τους κ.Κωνσταντίνο Ταράση, κα Βάλια Κωνσταντοπούλου, κα Λίτσα Πετρογιάννη-Σκούντρα και κα Χρυσούλα Σκόρδα.

Τις εκδηλώσεις του τριημέρου που αποτελούν και την έναρξη του Μηνα Λαογραφίας επιμελήθηκαν ο κ.Θοδωρής  Ευστρατιάδης, η κα  Μαρία Καρέλλου, η κα Βάλια Κωνσταντοπούλου, και η κα Λίτσα Πετρογιάννη-Σκούντρα.

Τα αντικείμενα της έκθεσης είναι από τη συλλογή του Μουσείου του Λαογραφικού Συλλόγου Ελευσίνας «Το Αδράχτι» και της κας Βασιλείου Μαρίας .

Τις  παραδοσιακές φορεσιές ευγενώς προσέφεραν  από τις συλλογές τους οι:

Μουσείο Λαογραφικού Συλλόγου Ελευσίνας «Το Αδράχτι», Β’ Κ.Α.Π.Η. Ελευσίνας, Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Σαλαμίνος, Καστάνειο Λαογραφικό Μουσείο Μεγάρων, Δήμος Ασπροπύργου, Δήμος Μάνδρας  – Ειδυλλίας, Δήμος Φυλής, Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών. Επίσης από τις προσωπικές Συλλογές  τους η  κα Μαίρη  Πανταζή-Φίλη και η κα Μαρία Βασιλείου .

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις ομιλήτριες,  τους Δήμους , τα Μουσεία, τους συλλόγους και την κα Μαίρη  Πανταζή-Φίλη για τις φορεσιές και τα αντικείμενα που διέθεσαν στην  έκθεση. Επίσης όλους όσους επιμελήθηκαν  και οργάνωσαν τις εκδηλώσεις.

Η πρόεδρος του Ν.ΠΔ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Μαρία Βασιλείου

Related Posts