Δελτίο τύπου Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. για το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016

Το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ  Π.Α.Κ.Π.Π.Α  του Δήμου Ελευσίνας  συμμετέχοντας στην μεγάλη προσπάθεια  για να γίνει η Ελευσίνα  Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, στα πλαίσια των «Αισχυλίων» για το 2016 διοργανώνει:

  • Τον θεσμό «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Ελαιουργείου, από τις 15  έως τις 25 Ιουλίου για έβδομη  συνεχή χρονιά. Ο θεσμός αυτός   έχει μια πολύ σημαντική πορεία , πλαισιώνοντας  τις εκδηλώσεις  των Αισχυλείων  με στόχους την ενίσχυση της πειραματικής θεατρικής δημιουργίας και την υποστήριξη  νέων θεατρικών σχημάτων . Το 2015  φιλοξενήθηκαν   σχήματα που διακρίθηκαν οι συντελεστές τους και  είχαν μεγάλη συμμετοχή θεατών. Το θέατρο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας, της γενέτειρας του Αισχύλου, του  δημιουργού  της τραγωδίας.  Η μοναδικότητα της ποίησης του, η μεγαλοπρέπεια της γλώσσας του,  η πίστη του  στον παιδαγωγικό της χαρακτήρα ,  αλλά και οι καινοτομίες που έφερε στην σκηνική παρουσία των έργων του,  μας κάνει όλους να σκύβουμε με σεβασμό στην τέχνη του θεάτρου, να αγκαλιάζουμε θεατρικές δημιουργίες νέων καλλιτεχνών και να τις στηρίζουμε. Συγχρόνως εξασφαλίζουμε στο κοινό της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής την επαφή με το σύγχρονο θεατρικό γίγνεσθαι και του δίνουμε  την ευκαιρία να απολαύσει κάθε μία παράσταση με  συμβολικό  εισιτήριο των 5 ευρώ  και 20 ευρώ   για όλες τις παραστάσεις ( πληροφορίες  www. pakppa .gr ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

  1. 15/07  Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου. Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια, βασισμένη στη Σταχτοπούτα του Sergei Prokofiev και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου. Η παράσταση παίχτηκε πέρσι  στο θέατρο Πόρτα  και ήταν σολντάουτ.
  2. 18/7 Και θα σφάξουμε το κουνέλι σε σκηνοθεσία Αγγελικής    Παπαθεμελή  και Σοφίας Κωρόνη , μια διαφορετική παράσταση , από δυο ηθοποιούς, γνωστές για τις  ανατρεπτικές τους παρουσιάσεις . Στο έργο,  μας δείχνουν μια …..Αλίκη στην χώρα τον θαυμάτων μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα .
  3. 20/07-21/07 FortDa – πως έμαθα να περιμένω – Χοροθέατρο της  Λεώνης Ξεροββασίλη , νέας  χορογράφου με έντονη φαντασία.
  4. 23/07 “Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣμε σκηνοθέτη τον Μάριο Ιορδάνου. Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Εν συνεχεία παρουσιάστηκε  στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή, τη Ζάκυνθο. Μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής και  τη μη αποδοχή της απώλειας, ένας “Ύμνος εις τον Έρωτα”.
  5. 25/07 “Με το ίδιο μέτρο” του William Shakespeare από την ομάδα C. forCircus.  Μια εξαιρετική παράσταση που εντυπωσίασε  το χειμώνα για την διαφορετική της προσέγγιση στο έργο . Πρόκειται  να συμμετάσχει  στο Φεστιβάλ της Σερβίας που έχει αφιέρωμα στον Shakespeare και θα υπάρχουν ομάδες από όλη την Ευρώπη.
  • Την Πέμπτη 01/09 έως 31/9 την Εικαστική ΄Εκθεση « Γεωγραφικά Πλάτη – ΄Ανθρώπινοι Ορίζοντες » σε συνεργασία με την ELEUSIS 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου « Λ. Κανελλόπουλος » με έργα των Michele Bressan, Petrut Calinescu, Ioana Cirlig,Davin Elliscon,Carlo Gianferro,Danid Leventi, Andrei Nacu με επιμελητή τον Δρ. Κώστα Πράπογλου. Έγκαίνια 01/09 –  Είσοδος ελεύθερη.
  • Την Κυριακή 18/9 την  θεατρική παράσταση «ΙΠΠΗΣ» του Αριστοφάνη στις εγκαταστάσεις του  Παλαιού Ελαιουργείου ,σε σκηνοθεσία κ. Δ. Θεοδώρου και μουσική επιμέλεια του κ. Δ. Ανδρώνη, , από την   Θεατρική σκηνή Ελευσίνας  του  Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.  που δραστηριοποιείται  εδώ και 10 συνεχή έτη από ερασιτέχνες ηθοποιούς. Μια μαχητική – πολιτική σάτιρα που  μας προτρέπει έμμεσα  να μην στηρίζουμε έστω και αφελώς το θέατρο των πολιτικών παιγνιδιών,  το  μάταιο και καταστροφικό πολιτικό θέατρο της ανισότητας , των συγκρούσεων και των πολέμων.

Το Σάββατο 24/9 έως 15 /11 στο κτίριο του Διοικητηρίου του Παλαιού Ελαιουργείου ,την πρώτη  έκθεση του «Μουσείου Νεότερης Ιστορίας  Ελευσίνας – Γεώργιος Αμπατζόγλου»  με θέμα « Ελευσίνα . Βιομηχανικό Παρελθόν » με αρχειακό υλικό και αντικείμενα από τα προσωπικά αρχεία συλλεκτών, του Δήμου και του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.

Related Posts