ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ από την παιδίατρο των παιδικών σταθμών ΤΣΑΝΤΙΛΑ ΧΡ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Home / Ανακοινώσεις / ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ από την παιδίατρο των παιδικών σταθμών ΤΣΑΝΤΙΛΑ ΧΡ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται απο τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως,όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου,διατρέχουν, μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες  ( από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο).

 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς απο τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός,ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο , αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

 

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

 

Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων κατά τη διάρκεια πταρμού ή βήχα, είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια(όπου μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 8 ώρες!). Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι 1-4ημέρες με μέσο όρο τις 2 ημέρες.

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδίδουν τη γρίπη απο μια ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και επτά ημέρες μετά.Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν τη νόσο για περισσότερες απο 10 ημέρες.Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μεταδίδουν τον ιό για εβδομάδες ή μήνες.

ΗΠΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

 

Η νόσος παρουσιάζει αιφνίδια έναρξη με ήπια συστηματικά ή συμπτώματα απο το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό όπως:

 • πυρετό ή πυρέτιο
 • κεφαλαλγία
 • μυαλγίες
 • ρινική καταρροή
 • κυνάγχη
 • μη παραγωγικό βήχα
 • αίσθημα κακουχίας ή καταβολής

 

 

ΣΟΒΑΡΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

 

Σε κάποιες περιπτώσεις λόγω ιαιμίας ή δευτεροπαθούς βακτηριακής επιμόλυνσης.

Η εξέλιξη τέτοιων περιστατικών είναι η σοβαρή πνευμονία ή ακόμα και ο θάνατος.

Οι παραπάνω επιπλοκές αφορούν δυνητικά τον οποιοδήποτε ασθενή, ιδιαίτερα όμως τους ηλικιωμένους , τα παιδιά και εκείνους με χρόνιο νόσημα.

 

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε

1-2 εβδομαδες.

 

 

 

ΟΔΗΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 

 

Α.Ο ασθενής που δεν χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του για 7 ημέρες απο την έναρξη των συμπτωμάτων ή για 24 ώρες απο την υποχώρηση του πυρετού και των συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος.

ΔΕΝ πρέπει να πηγαίνει σε χώρο εργασίας, σχολείο, παιδικό σταθμό ή άλλους δημόσιους χώρους.Στο σπίτι πρέπει να μένει σε δωμάτιο που αερίζεται καλά.Στο διάστημα αυτό πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για την πρόληψη της μετάδοσης.

Ο ασθενής πρέπει να περιορίσει στο ελάχιστο την επαφή του με τα άλλα άτομα του σπιτιού, ιδιαίτερα δε να αποφεύγεται η επαφή με ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικιωμένους, βρέφη και άτομα με χρόνια καρδιακά ή αναπνευστικά νοσήματα.

 

Β.Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, υποτροπιάσουν ή παραταθούν ο ασθενής πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.

 

Γ.Όλα τα μέλη της οικογένειας που συγκατοικούν με τον ασθενή πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τις προφυλάξεις μετάδοσης σταγονιδίων. Έμφαση πρέπει να δίνεται στο καλό πλύσιμο των χεριών ( ή αντισηψία με αλκοολούχο δ/μα ), ιδιαίτερα δε, πριν και μετά την επαφή

( φροντίδα ) με τον ασθενή.

 

Δ. Ο ασθενής πρέπει να βήχει πάντα μέσα σε χαρτομάντηλα που στη συνέχεια, απορρίπονται σε σάκο απορριμάτων.

 

Ε. Εάν τα άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενή με γρίπη εμφανίσουν πυρετό ή συμπτώματα λοίμωξης απο το αναπνευστικό, πρέπει να συμβουλευτούν ιατρό.

Για τα άτομα αυτά ισχύει ότι και για τον ασθενή ως προς την παραμονή στο σπίτι, τον περιορισμό των επαφών και τη λήψη προστατευτικών μέτρων.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα ( ενήλικες και παιδιά ) που ανήκουν σε καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι:

 

 1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

 

 1. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους απο τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 

 • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
 • Ανοσοκαταστολή ( κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας )
 • Μεταμόσχευση οργάνων
 • Δρεπανοκυτταρική νόσο ( και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες )
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα
 • Χρόνια νεφροπάθεια

 

 1. Νευρομυικά νοσήματα

 

 1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

 

 1. Λεχωίδες

 

6.Θηλάζουσες

 

 1. Άτομα με ΔΜΣ (ΒΜΙ) > 40kg/m2

 

 1. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (ν.kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α)για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης σύνδρομουReye μετά απο γρίπη.

 

 1. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα,ταοποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών απο τη γρίπη.

 

 1. Οι κλειστοί πληθυσμοί ( προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμασίων , λυκείων , στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών , ειδικών σχολείων ή σχολών , τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.α )

 

 1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

 

 

 

ΤΣΑΝΤΙΛΑ ΧΡ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕΝΝ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΡΕΑ

Related Posts