Για αυτή την εβδομάδα το αφιέρωμα της Αισχυλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης αφορά στον κορυφαίο και πολλά υποσχόμενο Νορβηγό συγγραφέα Jo Nesbo.

Ο Jo Nesbo (Γιου Νέσμπε), γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960, είναι Νορβηγός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με πάνω από 20 βιβλία στο ενεργητικό του.
Από τον Σεπτέμβριο του 2008 περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα από τα μυθιστορήματα του έχουν πωληθεί στη Νορβηγία και το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες.

Ο Νέσμπε γεννήθηκε και ζει στο Όσλο, αλλά μεγάλωσε στο Μόλντε. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής αλλά διακόπηκε ξαφνικά όταν έπαθε ρήξη χιαστών και στα δύο γόνατα στα δεκαοχτώ του.  Αποφοίτησε από τη νορβηγική Οικονομική Σχολή με πτυχίο στα Οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Άρχισε να εργάζεται ως χρηµατιστής, ενώ τα βράδια έπαιζε µε το ροκ συγκρότηµά του, τους Di Derre. Όταν ένας εκδότης τού ζήτησε να γράψει τις εµπειρίες του από τις περιοδείες µε το συγκρότηµά του, ο Nesbo κατέληξε να γράφει το πρώτο αστυνοµικό µυθιστόρηµα της σειράς Χάρι Χόλε, τη Νυχτερίδα. Είναι κυρίως διάσημος για τα αστυνομικά μυθιστορήματα του με βασικό πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε.

Το 2007 κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο βιβλίο για παιδιά, το “Doktor Proktors prumpepulver”.

Το 2011 κυκλοφόρησε η ταινία Κυνηγοί κεφαλών βασισμένο στο μυθιστόρημα του Hodejegerne (The Headhunters).

Πολλά απο τα έργα του θα βρείτε στα ράφια της Αισχυλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης!​
Related Posts