Βιβλιοπρόταση: “Τα κοινόχρηστα” της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου

Η Αισχύλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευσίνας προτείνει για ανάγνωση το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου “Τα Κοινόχρηστα”.

Ευχαριστούμε θερμά την συγγραφέα για την δωρεά του βιβλίου στην βιβλιοθήκη μας!

Η εταιρεία κοινοχρήστων γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκεται η πολυκατοικία με την οποία συνεργάζεται. Γνωρίζει το δρόμο της, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τα έξοδα καθαριότητας. Ξέρει πότε χαλάει το ασανσέρ και πόσες γλάστρες στολίζουν την είσοδο. Γνωρίζει βέβαια και τον διαχειριστή, περιφρονεί όμως τους ενοίκους. Η εταιρεία κοινοχρήστων δε χρεώνει τα ματαιωμένα όνειρα μιας επίδοξης χορεύτριας ή τα ξυπάσματα ενός πρώην γόη. Δεν ενδιαφέρεται για το κορίτσι που υπογράφει στο νοτισμένο τζάμι ή τη γυναίκα που ξυπνά έντρομη στο πλαϊνό διαμέρισμα. Δε μεριμνά για τον ξοφλημένο αλκοολικό ή για τον ανεκπλήρωτο έρωτα ενός «σημαδεμένου». Γι’ αυτούς φροντίζει η μοναξιά, που πάντοτε έρχεται μεταμφιεσμένη, κρατώντας ίδιο μόνο τ’ όνομά της.

(Aπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου έγραψε ένα μελόδραμα χωρίς μελοδραματισμούς, έγραψε για δράματα αποδραματοποιώντας τα, έγραψε για πένθη μειδιώντας, για έρωτες γελώντας, για φοβίες συμπάσχοντας, για κοινοτοπίες άφοβα. Τελικά, έγραψε ένα μυθιστόρημα που οι δυνάμει κίνδυνοί του γίνονται οι αρετές του.

(ΛΙΝΑ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7/11/2008)

Related Posts