Αφιέρωμα συγγραφέων από την Αισχύλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Αυτή την εβδομάδα θα κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε μία πολυτάλαντη συγγραφέα τη Ρένα Ρώσση Ζαίρη,της οποίας το συγγραφικό ταλέντο χαίρονται μικροί και μεγάλοι,καθώς έχει συγγράψει όχι μόνο βιβλία για ενήλικες αλλά και για παιδιά.  
Η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη γεννήθηκε στην Αθήνα.  Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός, αλλά και ως υπεύθυνη εκδόσεων. Έχει γράψει 12 βιβλία για ενηλίκους και πάνω από 150 παιδικά βιβλία. Το 2015 της απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά «Εξάλειπτρον» για το συγγραφικό της έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απήχησή του και τη διαδραστική της σχέση με τους αναγνώστες της, καθώς και το βραβείο κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ο πιο ερωτικός χαρακτήρας», για το μυθιστόρημά της ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ, το οποίο προβαλλόταν σε τηλεοπτική σειρά. (2015-2017) Όλα τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και έχουν πουλήσει πάνω από 500.000 αντίτυπα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
Το πρώτο της μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε το 2005 με τίτλο «Ο τελευταίος χορός της Σαλώμης» και ακολούθησαν άλλα 12 μυθιστορήματα. Έχει γράψει πάνω από 150 παιδικά βιβλία. 
Η συγγραφέας, από το 1988 μέχρι και σήμερα έχει μεταφράσει πολλά έργα, ξεπερνώντας τα 1000 βιβλία στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία.Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια :
Μιμή η Νευρική γιατρός (McDonald Megan),Περιπέτεια στο πλοίο (Blyton Enid), η πριγκίπισσα Σοφία και η απίστευτη έκπληξη (French Vivian), η Σταχτοπούτα (Heather Amery) κτλ
Η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη έχει τιμηθεί για την προσφορά της, στην ελληνική λογοτεχνία. Συγκεκριμένα το 1985 βραβεύτηκε με τον Έπαινο της Γ.Λ.Σ. για το βιβλίο της “Δέκα μικρές θαλασσινές σταγόνες. Ακόμη το 2002, για τη μεταφραστική δουλειά της, προτάθηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για αναγραφή στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY. Τέλος έχει τιμηθεί και με το βραβείο της “Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας”.
Related Posts