Αυτήν την εβδομάδα: Αφιέρωμα στον Μίλαν Κούντερα στην Αισχύλειο Βιβλιοθήκη

Αυτήν την εβδομάδα η Αισχύλειος Βιβλιοθήκη προτείνει στους αναγνώστες βιβλία του Μίλαν Κούντερα.

Στην συλλογή μας θα βρείτε βιβλία του συγγραφέα που έχουν ασκήσει σημαντική επίδραση και έχουν κερδίσει ευρεία αναγνωστική βάση. Καθένα από αυτά προσφέρει μια μοναδική προοπτική και εξερευνά βαθιά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της κοινωνίας:

-Η αβάστακτη ελαφρότητα του είναι.

-Το αστείο

-Οι προδομένες διαθήκες

-Η άγνοια

-Η ζωή είναι αλλού

-Οι κλειδοκράτορες

-Ο πέπλος

Ο Milan Kundera γεννήθηκε στις 1 Απριλίου 1929 στην πόλη Brno της Τσεχοσλοβακίας (σήμερα Τσεχία). Μας άφησε στις 11 Ιουλίου του 2023 πλήρεις ημερών στα 94 του χρόνια.

Ήταν Τσέχος συγγραφέας με γαλλική υπηκοότητα. Γεννήθηκε στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας και ζούσε στη Γαλλία από το 1975. Έχει γράψει μια σειρά από επιτυχημένα μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια. Η πιο γνωστή και επιδραστική του δουλειά είναι η “Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι”, που εκδόθηκε  το 1984. Επίσης “Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης” και “Το Αστείο”.

Ο Κούντερα έχει συγγράψει τόσο στην τσέχικη όσο και στη γαλλική γλώσσα, ενώ επιμελείται προσωπικά όλες τις γαλλικές μεταφράσεις των βιβλίων του, προσδίδοντάς τους ισχύ πρωτοτύπου και όχι μεταφρασμένου έργου. Κατόπιν λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989.

Ο Kundera γράφει με μια μοναδική προσέγγιση, συνδυάζοντας φιλοσοφία, ποίηση και πολιτική. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την πυκνότητα των σκέψεών του, τις πνευματώδεις αναφορές και τον πολυδιάστατο χαρακτηρισμό των προσώπων του.

Παρόλο που το πρώιμο ποιητικό του έργο θεωρείται ισχυρά προκομμουνιστικό, τα μυθιστορήματά του του δεν εγκλωβίζονται σε ιδεολογικές ταξινομήσεις. Ο πολιτικός σχολιασμός εκλείπει ολικά (εξαιρουμένης της βαθύτερης φιλοσοφικής στοχαστικής) με εφαλτήριο το βιβλίο του Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει τη λογοτεχνική του ταυτότητά του ως μυθιστοριογράφου παρά ως πολιτικού συγγραφέα. Η μυθοπλασία του, συνυφασμένη με φιλοσοφική παρέκβαση και ισχυρά επηρεασμένη από τη γραφή του Ρόμπερτ Μούζιλ και τη φιλοσοφία του Νίτσε, απαντάται επίσης σε συγγραφείς όπως ο Αλέν Ντε Μποτόν και ο Άνταμ Θίργουελ. Ο Μίλαν Κούντερα, όπως συχνότατα σημειώνει, ανασύρει τις επιρροές του όχι μόνο από αναγεννησιακούς συγγραφείς όπως ο Βοκκάκιος και ο Φρανσουά Ραμπελέ αλλά επίσης από τους Λώρενς Στερν, Χένρι Φίλντινγκ, Ντενί Ντιντερό, Ρόμπερτ Μούζιλ, Βίτολντ Γκομπρόβιτς, Χέρμαν Μπροχ, Φραντς Κάφκα, Μάρτιν Χάιντεγκερ και ίσως ισχυρότερα από τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, με του οποίου την κληρονομιά θεωρεί ότι ταυτίζεται περισσότερο.

‘Εχει λάβει πολλά λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Φραντς Κάφκα το 2007. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν επηρεάσει πολλούς συγγραφείς και αναγνώστες παγκοσμίως. Το 1985 ο Κούντερα έλαβε το βραβείο Jerusalem Prize. Η ομιλία του κατά την παραλαβή του βραβείου βρίσκεται τυπωμένη στη συλλογή δοκιμίων του “Η τέχνη του Μυθιστορήματος”. Το 1987 Κέρδισε το Αυστριακό Κρατικό βραβείο (The Austrian State Prize) Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. Το 2000 βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Herder (Herder Prize). To 2007 τιμήθηκε με το Τσεχικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Θρυλείται επίσης ότι είχε εξεταστεί η συμμετοχή του ως υποψήφιου βράβευσης για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με το έργο του, ο Milan Kundera έχει αφήσει μια μεγάλη συνεισφορά στην παγκόσμια λογοτεχνία, προσφέροντας μια βαθιά κατανόηση του ανθρώπινου υπάρξεως και των πολυπλοκοτήτων της ανθρώπινης φύσης.

Related Posts