Δυο λόγια για την Εφηβική Θεατρική Ομάδα…
Η Εφηβική Θεατρική Ομάδα του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2015.
Tα Χριστούγεννα του 2015 έκανε το «ντεμπούτο» της με την μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση «Η Αγέλαστη Πολιτεία» των αδελφών Κατσιμίχα, σε συνεργασία με την Παιδική Χορωδία και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Τον Ιούνιο του 2016, ξεκίνησε το αμιγώς θεατρικό της ταξίδι, ανεβάζοντας τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου, στο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου «Λεωνίδας Κανελλόπουλος».
Στο ίδιο θέατρο, τον Ιούνιο του 2017, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς το κλασικό ρεπερτόριο, με το «’Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», ταξίδεψε ηθοποιούς και θεατές στον μαγικό κόσμο του Σαίξπηρ. Η παράσταση αυτή επαναλήφθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Χριστουγεννιάτικου χωριού που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελευσίνας τον Δεκέμβρη του 2017, στο Γυμνάσιο & Λύκειο Μαγούλας.
Επιμένοντας στη γνωριμία με το κλασικό ρεπερτόριο η ομάδα επέλεξε να εξερευνήσει τον κόσμο του Άντον Τσέχωφ, μέσα από μια σειρά διηγημάτων του. Με τον γενικό τίτλο «Βότκα Μολότοφ» παρουσίασε τον Ιούλιο του 2018, στο Παλαιό Ελαιουργείο, μια «εκρηκτική» παράσταση γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία. Η παράσταση ταξίδεψε εκείνο το καλοκαίρι στα «Ζερβονικόλεια» του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας και στα «Θριάσια» του Δήμου Ασπροπύργου, ενώ επαναλήφθηκε για μια ακόμη φορά στο Παλαιό Ελαιουργείο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Φέτος, η, ανανεωμένη με πλήθος καινούριων εφήβων, ομάδα επανέρχεται δυναμικά με την παράσταση «Αίσωπος! Κάτι θέλει να μας πει…» της Κάρμεν Ρουγγέρη, φέρνοντας στο φως τους διαχρονικούς κι αγαπημένους μύθους του μεγαλύτερου μυθοπλάστη της αρχαιότητας.
Ο Αίσωπος…
Ο Αίσωπος ήταν ο μεγαλύτερος μυθοπλάστης της αρχαιότητας. Πολλοί λένε ότι ο Αίσωπος δεν υπήρξε κι ότι αυτοί οι μύθοι δεν είναι παρά ιστορίες που δημιούργησε ο λαός με τη σοφία του και ότι από στόμα σε στόμα φτάσανε σε μας. Κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν πως ο Αίσωπος ήταν υπαρκτό πρόσωπο και ότι καταγόταν από τη Φρυγία. Άλλοι πάλι λένε ότι καταγόταν από τη Λυδία, άλλοι από τη Σάμο και άλλοι από τη Θράκη.
Ο Αίσωπος ήταν δούλος και λένε πως ήταν πολύ άσκημος και ότι έμοιαζε με τον Καραγκιόζη. Άλλωστε και τ’ όνομά του θα πει αυτός με την άσχημη όψη. Υπάρχουν όμως και διαφορετικές ερμηνείες για όνομα του: άλλοι λένε ότι Αίσωπος θα πει και Αιθίοπας, δηλαδή αυτός που έχει σκούρο χρώμα στο δέρμα του ενώ άλλοι, ότι θα πει αυτός που βλέπει το πεπρωμένο.
Ο Αίσωπος μπορεί να έμοιαζε με τον Καραγκιόζη, είχε όμως ένα μυαλό τόσο ξεχωριστό… Είχε τέτοιο μυαλό που δεν έβλεπες την ασκήμια του. Έβλεπες μόνο την εξυπνάδα του. Οι γνώσεις του και τα αστεία του άφησαν εποχή. Έτσι κέρδισε και την ελευθερία του λένε. Ο κύριος του Ιάδμων τον θαύμαζε τόσο πολύ που του χάρισε την ελευθερία του.
Πολλές φορές οι ήρωες των μύθων του είναι ζώα που μιλούν. Έχει όμως και πολλούς μύθους με ανθρώπους. Ο Αίσωπος έζησε γύρω στα 600 π.Χ., ενώ από τους πολυάριθμους μύθους που έγραψε σώζονται 584 μύθοι.