« ΜΗΝΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ 2017 »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μήνας Λαογραφίας, ένας πολιτιστικός θεσμός στην πόλη, με αξιοζήλευτη συμμετοχή πολιτών, που χρόνο με το χρόνο έχτισαν και διαμόρφωσαν την διαφορετικότητα τους σε κοινωνία συνοχής και αποδοχής όλων εκείνων των ιδιαίτερων στοιχείων από τις πατρίδες τους. Η μετοίκηση στην Ελευσίνα για την απόκτηση εργασίας, οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μαζί με τους γηγενείς κατοίκους , δημιούργησαν το πολύχρωμο μωσαϊκό της και από κοινού διαμόρφωσαν μία ποικίλη δυναμική για να τιμήσουν την παράδοση μέσα από τον πολιτισμό . Κύριοι πρωταγωνιστές οι πολλαπλοί εθνικοτοπικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι -16 τον αριθμό – , είναι αυτοί που κλήθηκαν από το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. να πλαισιώσουν μαζί του, τον « Μήνα Λαογραφίας 2017 » , και να εκφράσουν τον λαϊκό μας πολιτισμό, με τα δικά τους τοπικά έθιμα, με τη δημιουργία παροδικών μουσειακών εκθέσεων με ποικίλες αναφορές, στο θέατρο, στη μουσική, στο χορό , στο τραγούδι με δρώμενα και αφηγήσεις. Το καθιερωμένο, τριήμερο παραδοσιακών χορών του παρελθόντος, έδωσε τροφή για έμπνευση, πήρε σάρκα και οστά, ως – Μήνας Λαογραφίας – και σήμερα ύστερα από 8 χρόνια είναι πλέον ένας δυναμικός θεσμός, με τους συλλόγους στυλοβάτες της παράδοσης, γιατί εκτός από μουσειακό είδος την προβάλλουν σε ζωντανό οργανισμό με τις εκδηλώσεις τους και την μεταδίδουν στους νέους.
Όλοι τους εμπνεύστηκαν από το ορισμένο θέμα για το έτος 2017 « Λαϊκό Θέατρο και Παράδοση » και συμμετείχαν με τη δική τους προσπάθεια, αναδεικνύοντας τον πλούτο της πόλης μας – τον πολιτισμό- που ποιούν οι δικοί της πολίτες , δηλαδή το ζητούμενο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης του 2021.

Ξεκίνησε ο λαογραφικός σύλλογος Ελευσίνας « Αδράχτι » , ο Σύλλογος Μικρασιατών και το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. και παρουσίασαν ένα αξιόλογο Μουσείο Σκιών, στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου « Λεωνίδας Κανελλόπουλος », με εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για τον Καραγκιόζη και με επισκέπτες πλέον των 1500 ατόμων.

Συνέχισαν οι υπόλοιποι σύλλογοι με ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις . Σοβαρές και αξιοζήλευτες προσπάθειες με μεγάλη επιτυχία, από εραστές της θεατρικής τέχνης, με αρκετές να ανταγωνίζονται επάξια παραστάσεις επαγγελματικού χαρακτήρα.
Το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. , υποστηρίζει , προβάλει και αναβαθμίζει με κάθε μέσο , όλες αυτές τις προσπάθειες, γιατί η τέχνη της έκφρασης και του θεάτρου μιλά με μαγικό τρόπο απ ευθείας στην ψυχή του θεατή , αποτελεί το οξυγόνο μέσα στην πεζή του πραγματικότητα, ενώ παράλληλα τον ωθεί στην εξωστρέφεια και σε δημοκρατικές συμπεριφορές, γιατί το θέατρο αποτελεί θεμελιώδη πράξη κοινωνικοποίησης.
Επίσης πραγματοποιήθηκε και το διήμερο παρουσίασης παραδοσιακών χορών , που μαζί με τη φορεσιά και το δημοτικό τραγούδι από παραδοσιακές ορχήστρες, αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα και ζωντανότερα στοιχεία της παράδοσής μας , εκφράζουν τον λαό μας και κυριαρχούν σε όλα τα εθιμικά μας δρώμενα.

Τις εκδηλώσεις Στον Μήνα Λαογραφίας 2017 παρακολούθησαν συνολικά περίπου 5000 θεατές που καταχειροκρότησαν ,ενώ στη λήξη έγινε απονομή αναμνηστικών από την πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κ. Μαρία Βασιλείου σε όλους τους προέδρους .
Η Πρόεδρος εκ μέρους του Δ.Σ του Ν.Π. ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή για την στήριξη στο θεσμό, τους προέδρους των Συλλόγων , όλους τους συμμετέχοντες και το προσωπικό του Ν.Π. για τη διοργάνωση .

Η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Μαρία Βασιλείου

Related Posts